De magie van Cézanne, in 6 minuten uitgelegd

Het blijft een enigmatisch gegeven: wanneer is kunst precies innoverend, disruptief, totaal vernieuwend, en wordt het aanzien als een uitvalsbasis voor generaties kunstenaars erna? Het is slechts enkele kunstenaars doorheen de kunstgeschiedenis gegeven. Je komt al snel tot namen als Caravaggio, Vermeer, Picasso. En, onvermijdelijk, tot Cézanne.

Misschien is ons hedendaagse oog wat te verwend om volop te proeven van het vernieuwende in het werk van Cézanne. Niettemin, een rechtstreekse confrontatie met zijn werk blijft de gemoederen roeren, en zelfs al ken je zijn werk uit kunstboeken die je doorheen de jaren vergaart, ervoor staan betekent iets helemaal anders dan een afdrukje ervan. Zo was ik volledig van de kaart toen ik een paar jaar gelden voor zijn De Bader stond in het Moma.

Waarom precies? Ik heb er nog steeds geen idee van. Uiteraard was hij vernieuwend en gedurfd op het vlak van perspectief, van kleurgebruik, van invulling van de ruimte die het canvas biedt.

Dat kan je allemaal al weten, of gelezen hebben. Niettemin blijft het mysterie. De kern van de creatieve gedachte, en praktijk. Vaak vindt je deze in een andere manier van kijken, een nieuwe manier van het denken in beelden te vertalen.

Daarin was Cézanne zeker een meester. Wellicht ook een pionier. En hiermee tevens de grondlegger van de moderne kunst.

Geniet van een stukje kunstgeschiedenis:

Nog een interessant document over het belang en de impact van het werk van Cézanne vind je hier.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X