De ‘making of’ van een grote privé-kunstverzameling

We hebben het wel meer gehoord, de rol die toeval speelt bij de opbouw van een grote kunstcollectie. Slechts weinigen beginnen bewust met de bedoeling om een verzameling aan te leggen. Ze starten vaak met de bedoeling een of twee werken te kopen, ter decoratie van hun interieur. Maar vaak raken ze door discussies met kunstenaars of galeristen snel geboeid door kunst, en gaan met groeiend enthousiasme op onderzoek uit in de weidse kunstmarkt.

Dat was het geval van Barbara and Morton Mandel. Wanneer ze voor hun nieuw appartement in de jaren ’60 een tweetal galerieën bezochten met de vraag om enkele kunstwerken te kopen om hun interieur wat luister bij te brengen, kregen ze van beide galeristen het advies om eerst een tijdje kunst te bestuderen, om hun smaak en voorkeuren te verscherpen. Dat deden ze, en hun passie voor kunst groeide snel, net als hun kennis ervan. Ze bouwden doorheen de jaren een collectie op die alleszins tot de verbeelding spreekt, te oordelen naar het interview hieronder, die afgelegd werd naar aanleiding van de veiling van een deel van hun collectie ten gunste van de stichting die ze hebben opgericht.

Pour l’histoire: de veiling werd geschat op zo’n 75m$ en ging uiteindelijk voor een totaalbedrag van bijna 108m$ onder de bijl…

Een mooi verhaal alleszins:

Author: The ArtCouch

Share This Post On

2 Comments

 1. Dit verhaal is maar voor een beperkte kring mogelijk, mensen die heel veel geld bezitten.
  Ze hebben een verzameling opgebouwd uit namen, zogezegd nooit om te beleggen, maar uit liefde!
  Bij veel van deze soort van verzamelaars met zulk een collecties tref je dan vaak dezelfde kunstenaars aan. Kan je het dan wel een unieke verzameling noemen, ook al hebben ze “goed” werk verzameld.
  Ben ook nog nooit een gallerist tegen gekomen die me zei dat ik eerst wat meer over kunst moest leren , alvorens iets te kopen. Meestal gaat het er stukken anders aan toe.
  Een ervaring van 30 jaar verzamelen.
  Voor mij blijft het nog steeds wat doet een werk bij/met mij. Ook al bestaat mijn verzameling niet uit de grootste namen, ik ben er trots op!

  Post a Reply
  • Dat voor velen ( zeer begoede bevolking ) kunst een belegging is weten we allemaal , en op zich is daar niets mis mee. Maar……
   blijkbaar rust er nog steeds een taboe op
   zodat men er wat een melig kantje aan dit item moet geven 🙂

   Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X