‘De meester en Margarita’, een cultroman die kunstenaars blijft inspireren

Een boute stelling, en in alle eerlijkheid een die op geen enkel onderzoek stoelt: de cultroman ‘De meester en Margarita’ van Boulgakov moet een van de meest inspirerende romans ooit zijn voor kunstenaars allerhande. Het moet gezegd, de magisch-realistische, met mystieke referenties en religieuze symboliek beladen roman heeft veel van een kunstwerk op zich. De soms volledig krankzinnige taferelen lijken soms wel verfstreken van een waanzinnig geworden schilder, daar waar de gedetailleerde beschrijvingen soms een impressionistische toets doen vermoeden.

In zekere zin steekt er zoveel vrijheid in het boek. Vrijheid van creatie, het grenzeloos neerpennen van gedachten en observaties, maar vrijheid van interpretatie ook, wellicht zullen specialisten binnen honderd jaar nog steeds nieuwe interpretaties zoeken en vinden in de roman.

De heilige vrijheid van de kunstenaar. Het is schrijvers soms ook gegund, al is schrijven misschien ook een kunst op zich. Boulgakov, tenminste in deze roman, vormt er een lichtend voorbeeld van. Niet verrassend dan dat het kunstenaars allerhande en wereldwijd blijft inspireren. Er bestaat zelfs een Facebook-pagina die kunstwerken publiceert van kunstenaars die zich lieten inspireren door een specifieke passage uit de roman. Het vormt een bont allegaartje, maar voor mensen die de roman gelezen hebben een uitstekend geheugensteuntje.

Hierbij een kleine selectie met werken uit Rusland, Oekraïne, Canada, de VS, Israel en Italië. Wil je meer ontdekken? Bezoek dan zeker de Facebook pagina.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. And last but not least, er zijn de talrijke film- en theaterversies en documentaires die allen de moeite waard zijn omdat er heel diverse invalshoeken zijn, wat een boek alsnog teweeg kan brengen…

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X