De onderwatersculpturen van Jason deCaires Tayler, nog fascinerender na een paar jaar

Sinds de Engelse kunstenaar Jason deCaires Taylor in 2006 begon met zijn onderwatersculpturen, heeft hij zijn sculpturen -en musea- over de hele wereld verspreid, van Lanzarote tot de Bahamas, van Griekenland tot Indonesië.

Zijn kunst nestelt zich in wat sommigen eco-kunst zijn gaan noemen: kunst die er niet enkel op uit is onze ogen te openen over de klimaat-problematiek, maar ook effectief handelt. Zo zijn de onderwaterbeelden van Jason broedplaatsen voor koraalriffen. Natuurlijke koraalriffen worden bedreigd door de (talrijke) gevolgen van de klimaatsopwarming. Met zijn werk wil hij toeristen lokken die anders in de natuurlijke gebieden zouden duiken -en ze vervuilen. In zekere zin geeft hij weer ademruimte aan deze natuurlijke riffen.

Het materiaal voor zijn sculpturen is ook duurzaam en ecologisch verantwoord, en de sculpturen zijn zo gevormd dat ze maximaal de groei van een heel ecosysteem stimuleren. Ook over de lokatie werd nagedacht, ze bevinden zich op plaatsen waar ze niet bedreigd worden door oceaanstromen en getijden.

Gezien de aard van zijn kunst is het ook normaal dat zijn werken evolueren. In 2015 schreven we in TheArtCouch reeds over zijn werk, op het ogenblik dat hij een heel onderwatermuseum oprichtte in de buurt van Lanzarotte. Het is fascinerend om te zien hoe de beelden op een paar jaar zijn geëvolueerd…

Geniet even mee:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

2 Comments

  1. WoW! Sublime!

    Post a Reply
  2. Mooi om het vervolg te zien! Die kleine koralen op die koppen geven hoop!

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X