De opbouw van een kunstcollectie… Uli Siggs verzameling Chinese hedendaagse kunst

Om een interessante kunstverzameling op te bouwen heb je vaak lef nodig. Het helpt uiteraard als je diplomaat bent en hoofdzakelijk kunst verzamelt uit het land waar je post hebt gevat, maar dan nog heeft het een briljante, ruimdenkende en visionaire geest nodig om een collectie uit te bouwen zoals de Zwitser Uli Sigg doorheen de jaren deed.

Het vergt ook heel wat research. Volgens Sigg biedt zijn verzameling een unieke inkijk op de evolutie niet enkel van de kunstscène in China, maar van de Chinese samenleving zelf. Zijn collectie Chinese hedendaagse kunstenaars is naar eigen zeggen wat elk zichzelf respecterend museum had moeten verzamelen, maar niet deed. Met 2300 werken van 400 kunstenaars zou het alvast om het even welk museum kunnen vullen. Uli besloot dan maar een 1500-tal van deze werken te schenken aan een museum, met als uitgesproken bedoeling een comprehensief en coherent verhaal te bouwen rond de evolutie van Chinese Hedendaagse kunst. Hoewel het hem niet helemaal duidelijk is of de maatschappelijke ontwikkelingen de kunst beïnvloedt, of andersom. Het is wellicht een wisselwerking…

Een innemend portret van een grote en innovatieve kunstverzamelaar:

Wie een glimp wil opvangen van deze verbazingwekkende collectie kan overigens tot en met 8 juli terecht bij het Noordbrabantsmuseum in s’Hertogenbosch, waar een selectie van 30 kunstenaars uit de collectie te zien is, verspreid over 5 zalen. Klik hier voor meer informatie, of bekijk de reportage hieronder om een impressie te krijgen van de tentoonstelling!

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X