De 20 meest invloedrijke internationale, hedendaagse kunstenaars van 2020 volgens Artsy

Het wordt nagenoeg een standaard, de jaarlijkse lijst van meest invloedrijke hedendaagse kunstenaars van het laatste jaar, opgesteld door kunstwebsite Artsy. We weten uit ervaring dat het opstellen van zo’n lijst nooit wetenschappelijk sluitend, noch volstrekt neutraal kan zijn, hoe hard en welgemeend de poging ook. Om het even jouw mening over het nut van dergelijke lijstjes, ze hebben alleszins de mérite van te bestaan, en soms voor onthullende verrassingen te zorgen, zo ze al niet bepaalde trends blootstellen die anders ongemerkt de aandacht van de kunstminnaar zouden ontglippen.

Dat is zeker het geval met deze jaarlijkse lijst van Artsy. In een jaar dat op zijn minst turbulent zou kunnen genoemd worden, ging hun aandacht bij het opstellen van deze lijst dan ook wat verschuiven, zo te zien. Grote shows misten hun impact omwille van bezoeksrestricties, zo ze al niet volledig geannuleerd werden. Dit jaar werd gekenmerkt door maatschappelijke tsunami’s die een waakzame kunstenaar onmogelijk kunnen ontgaan zijn. Het mag dan ook niet verbazen dat de lijst van Artsy gekleurd wordt door kunstenaars die op hun eigen manier inspeelden op de gebeurtenissen, en er een maatschappelijke impact mee wisten te verwezenlijken, zoniet tenminste een poging hiertoe te wagen. Al speelden bij het opmaken van de lijst ook wat meer mercantiele overwegingen, uiteraard:

They created fresh work to live up to this moment and launched fundraisers and initiatives to aid victims of COVID-19, promote BIPOC organizations, and lift up fellow artists. Some managed to set head-spinning auction records and opened spectacular museum shows; others set career milestones and earned due recognition for their longstanding, influential practices. They represent a small fraction of the artists who inspired us this year, though they stand out as leaders who will surely guide us through the next one and whatever it may bring.”

Je kan de volledige lijst hier nog raadplegen, maar ik selecteerde er alvast zeven die mij het meest in het oog sprongen:

Amoako Boafo (°1984, Ghana)

In 2019 was Amoako Boafo de ster op de invloedrijke kunstbeurs Art Basel Miami, met een volledig uitverkochte stand bij Mariane Ibrahim Gallery. Maar ook daarna bleek zijn ster niet te tanen, op de veilingmarkt haalde zijn The Lemon Bathing Suit meer dan 13 maal de hoogste inschattlingsprijs. Een teken aan de wand voor de interesse van de internationale kunstverzamelaars voor het werk van deze Ghanees. Intussen werd hij ook opgenomen in de permanente collectie van onder meer het Guggenheim en het Los Angeles County Museum of Art. Intussen plant hij ook een ambitieus project met een galerij en kunstenaarsresidentie in zijn geboortestad Accra.

Banksy (°1974, VK)

Er is altijd wel iets te doen rond kunstenaar-activist Banksy, maar 2020 was toch wat apart, volgens Artsy. Vorig jaar gaf hij een aantal werken cadeau aan ziekenhuizen in het VK, maar ook de winst van de openbare verkoop van zijn werk Mediterranean sea view 2017  bij Sotheby’s ging intergaal naar een ziekenhuis in Bethlehem. In 2020 liet hij ook een heus Banksy-schip opvaren om migranten op te vangen die de oversteek waagden op de Middellandse Zee. Het schip moest later zelf gered worden, maar het neemt niet weg dat Banksy met zijn kunst en zijn acties, al zijn beide intens verweven, steeds de internationale belangstelling weet te halen.

Betye Saar (°1926, VS)

Het gebeurt niet zo gek vaak dat een kunstenaar na een carrièrelang grotendeels te worden genegeerd plots in de spotlight komt te staan, maar het gebeurt. Zo ook bij deze Betye Saar, die in 2020, op 94-jarige leeftijd, een eerste overzichtstentoonstelling van haar werk zag openen in het Los Angeles County Museum of Art. De tentoonstelling verhuisde sindsdien naar de Morgan Library in New York. Dit jaar schenkt het MoMA ook aandacht aan de prints van de kunstenares. Een laat maar mooi eerbetoon.

Frank Bowling (°1934, Guyana)

Ook voor de 86-jarige abstracte kunstenaar Frank Bowling was 2020 een speciaal jaar. Niet alleen kreeg hij te horen dat hij door het Britse koningshuis tot ridder zou worden geslagen, een unicum voor een gekleurde kunstenaar in Engeland, maar hij mocht ook nog eens een contract tekenen bij kunstgalerij Hauser & Wirth. Dit alles volgt op een opmerkelijke overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Tate Britain in 2019. Zijn twee zonen leggen alvast uit waarom deze aandacht volledig terecht is: “He has shown dedication and dogged persistence in the face of obstacles throughout his life of painting, including having to deal with stereotypical associations made between his work and origins.”

Toyin Ojih Odutola (°1985, Ile-Ife, Nigeria)

In maart vorig jaar werd haar ambitieuze tentoonstelling “A Countervailing Theory” bij Barbican uitgesteld (tot augustus), maar met haar (virtuele) expo bij Jack Shainman en de opname van een van haar werken in het National Portrait Gallery maakte de Nigeriaanse Toyin Ojih Odutola het jaar helemaal goed. “A counterveiling Theory” reist volgende maand overigens naar Aalborg in Denemarken

Liu Ye (°1964, Beijing)

Als eerste Chinese kunstenaar die door galerij David Zwirner wordt vertegenwoordigd kan Liu Ye uiteraard op internationale aandacht rekenen. Zo stelde hij ondermeer tentoon in het Fondazione Prada in Milaan, maar ook op de veilingmarkt scheerde de 54-jarige hoge toppen, met recordbedragen voor enkel van zijn topwerken. Een topjaartje dus, maar zeker ook een boeiende kunstenaar.

Titus Kaphar (°1976, Kalamazoo, VS)

Titus Kaphar vervoegde de galerij Gagosian in april, en kreeg prompt een solotentoonstelling in de vestiging in New York. Een van zijn werken, Analogous Colors, schopte het zelfs tot de cover van Time Magazine, in relatie tot de hevige protesten naar aanleiding van de dood van George Floyd.


Andere kunstenaars op de lijst van Artsy:

 • Christine Sun Kim (1980, Orange County, VS)
 • Deana Lawson (1979, New York, VS)
 • Greyson Perry (1960, Chelmsford, UK)
 • Haegue Yang (1971, Seoul, Korea)
 • Matthew Young (1984, Toronto, Canada)
 • Patrisse Cullors (1983, Los Angeles, VS)
 • Sandra Gamarra (1973, Lima, Peru)
 • Wendy Red Star (1981, Apsáalooke (Crow) reservation, VS)
 • Ruth Asawa (1926, Norwalk, VS)
 • Nicolas Party (1980, Lausanne, Switzerland)
 • Brook Andrew (1970, Sydney, Australië)
 • Zanele Muholi Umlazi, (Durban, South Africa)
 • Tarek Atoui (1980, Beirut, Lebanon)

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X