De winnaars van de Young Belgian Art Prize 2015

Op 10 september werden de winnaars bekend van de Young Belgian Art Prize. Deze jaarlijkse prijs beloont de meest beloftevolle jonge Belgische artiesten van het jaar, die door een professionele jury worden verkozen. Dit jaar moest gekozen worden uit een oorspronkelijke selectie van 243 kandidaturen.

Vielen in de prijzen:

van_der_auwera

Werk van Emmanuel Van der Auwera

Emmanuelle Quertain behaalde de hoofdprijs. Ze overtuigde de jury met haar “intimistische schilderijen, die een tegengewicht vormen voor de overdonderende beeldenstroom van de hedendaagse massamedia. Ze betrekt de omgeving bij haar werk en speelt subtiel met de grenzen van schilderkunst.”

De BOZAR Prize ging naar Hana Miletić, die tijdens de duur van de expo in het Paleis voor Schone Kunsten elke dag live lezingen organiseerde van stukken uit haar dichtbundel en een plaat opnam met La Frénétick – een collectief van jonge, Brusselse rappers.

Floris Vanhoof

Floris Vanhoof

Emmanuel Van der Auwera ontving de Langui Prize voor zijn “indringende videoinstallatie met YouTube-beelden van jongeren die snuff-movies bekijken. De vragen die hij stelt over onze huidige beeldcultuur, internetdeontologie en de kracht van beelden zijn zeer relevant.”

Floris Vanhoof werd door het publiek verkozen als winnaar van de ING Public Prize. Zijn multimediale, zintuiglijke installaties verkennen het grensgebied tussen beeld (film of dia’s) en licht (projectie).

Een beetje spijtig dat de prijs wordt toegekend wanneer de tentoonstelling te einde loopt. Maar ongetwijfeld zullen we deze kunstenaars elders kunnen bewonderen in de komende maanden.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op