Deep-dive in een kunstwerk. Edward Hoppers ‘Nighthawk’

Kijken naar een kunstwerk, al zeker een werk dat zo langzamerhand tot een iconisch beeld is geworden, onmiddellijk herkenbaar voor de brede massa, het vergt een getrainde blik. Vaak is er veel meer te zien of te begrijpen uit het doek, dan wat het bij de eerste oogopslag te zien is.

Een van deze iconische beelden is ongetwijfeld Nighthawk, het werk dat Edward Hopper in 1942 maakte. Op het eerste zicht een banaal tafereel. Drie mensen in een bar, in een voor de rest ondefinieerbare stad. Maar waarom is er in ingang in deze bar? Wat moeten we zoeken achter de stand van de handen van de man en de vrouw aan de toog (overlappend, maar elkaar niet rakend)? Wat te denken van het vreemde perspectief van het tafereel, dat lijkt te zijn genomen vanuit de positie van iemand die net de straat oversteekt, op weg naar de bar?

De exacte bedoelingen van de schilder zullen we nooit echt achterhalen. Wat wel vast staat is dat dit beeld, hoe vreemd het moge klinken, een ware getuigenis vormt van de tijdsgeest die in Amerika heerste, Anno 1942, waar de wereld een heel somber toekomstbeeld bood. Is het toeval dat het schilderij werd gemaakt in de dagen na Pearl Harbour? Niettemin straalt het ergens, op een onverwachte manier, hoop uit.

Voer voor speculatie, natuurlijk. Wat niet wegneemt dat het interessant blijft om dieper te graven in het iconische werk. Ontdek hier alvast de boeiende analyse die Evan Puschak van Nerdwriter van het werk maakte:

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X