Drie merkwaardige kunstinstallaties (#3)

Hoe meer ik me erin verdiep, hoe meer ik geïntrigeerd raak door kunstinstallaties. Vaak onderzoeken ze nieuwe nieuwe relaties tussen werk en toeschouwer. Nieuwe dialogen, in zekere zin. Opkomende technologieën zoals Virtual Reality maken het daarbovenop mogelijk om de toeschouwer direct te betrekken bij het werk. Hij maakt er deel van uit. Wat hij doet heeft een invloed op het werk zèlf.

Al hoeft het niet steeds ingewikkeld te zijn. Soms ligt het effect juist in het brengen van een esthetisch geheel in drie dimensies. Dat doet een beeldhouwwerk ook, hoor ik u denken. Gelijk heeft u. Toch verkennen installatiekunstenaars nieuwe methoden en materialen om dat esthetisch gevoel over te brengen. Hierbij alvast drie voorbeelden van wat ik bedoel:

(klik hier mocht u de vorige artikels over kunstinstallaties gemist hebben).

Leandro Erlich

Ooit al gedroomd om een wolk te vangen? Deze Argentijnse kunstenaar doet het gewoon. Nu ja, een beetje optische illusie helpt. De wolken zijn gemaakt uit tientallen beelden op glas, opgehelderd door wat acrylverf. Niettemin intrigerend, zo’n ‘cloud in a box’:

install_erlich2

install_erlich3

install_erlich1

 

David Spriggs

Iets moeilijker om te vatten, maar met evenveel effect: het werk van de Brit Spriggs is dan ook licht wetenschappelijk getint. Hij maakt gebruik van heel dunne filmrollen die hij in plexiglas opsluit, om een nieuw 3D effect te bekomen. Feitelijk verkent hij hiermee de grenzen tussen 2D en 3D beelden. Deze techniek maakt ook dat de werken ‘dynamisch’ worden, en verschillende beelden opleveren alnaargelang de positie van de toeschouwer:

install_sprigs1

install_spriggs-transparency-report

install_spriggs3

 

Anne Lindberg

Katoen en plakband, veel meer is niet nodig om een kunstinstallatie te maken. Al helpt het om veel, héél veel geduld te hebben. Ach, soms telt enkel het resultaat, en gelukkig maar! (maar bekijk toch de ‘timelapse’ video hieronder om je een idee te vormen van het werk dat aan zo’n installatie voorafgaat):

install_lindberg

install_lindberg-5

install_lindberg_04

 

 

 

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op