Drie merkwaardige kunstinstallaties die u moet ervaren hebben

Als kunstvorm zijn installaties niet altijd makkelijk te vatten. De installaties van een Louise Bourgeois of een Michaël Buthe trachten te begrijpen zonder degelijke achtergrond, is geen sinecure. Dit verklaart misschien waarom installatie-kunstenaars meer naar een ‘totaal-ervaring’ streven, een manier om de toeschouwer volledig te bevatten. Geen intellectueel gedoe. Gewoon impact genereren… Denk hierbij aan Yayoi Kusama of Olafur Eliasson’s Weather Project.

Ook het verrassingselement of zuiver esthetische bedoelingen kunnen hier een rol in spelen. We geven hieronder alvast drie voorbeelden die ons de laatste tijd zijn opgevallen:

Henrique Oliveira

De Braziliaan Henrique Oliveira heeft met zijn installatie ‘transarquitetônica’ in het museum voor hedendaagse kunst in Sao Paulo een wel heel groot deel van de ruimte in beslag genomen. Deze installatie, volledig opgemaakt uit gerecycleerd materiaal uit fabrieken in zijn geboortestad, kan ook van binnenuit worden beleefd. De lange gangen en eindeloze mogelijkheden om erin rond te lopen zijn bedoeld om de kijker met geluid, geur en beleving volledig in te palmen. De overgang van geknoopte wortels naar witte, strakke gangen is ook een reflectie op de evolutie binnen de architectuur.

instal_oliveira1

instal_oliveira2

instal_oliveira3

instal_oliveira4

 

Mello + Landini

We blijven in Brazilië, en in het thema bomen, met dit kunstenaarsduo Janaina Mello en Daniel Landini. Hun installatie Ciclotramas zijn naar eigen zeggen metaforen voor de voorbijgaande tijd en de ‘choreografie van verstrengelde lijnen’. Whatever that means… Maar het resultaat is alleszins fascinerend. Je kan ze niet enkel als vertakkingen van bomen zien, maar ook als fractalen of neurologische netwerken…

instal_mello4

install_mello2

instal_mello3

instal_mello1

 

Tokujin Yoshioka

Dat design en kunst bijzonder mooi hand in hand gaan, bewijst de Japanner Tokujin Yoshioka. Velen kennen hem als ontwerper van de winkels van Issey Miyake, of voor zijn werk bij vooraanstaande autoconstructeurs. Maar ook als kunstenaar drukt hij zijn stempel. Hij is onder meer opgenomen in de permanente collectie van het MoMa en het Centre Pompidou. Zijn kunstwerken zijn ook belevingen, die telken te maken hebben met een bepaald aspect van de natuur. In zijn installatie ‘Tornado’ bijvoorbeeld gebruikt hij duizenden strootjes om het effect van een tornado in het museum weer te geven. Toch speciaal…

instal_tokujin-yoshioka-japan-15

instal_Tokujin-Yoshioka_Tornado_3

instal_Tokujin-Yoshioka_Tornado_2

Als kers op de taart hierbij nog een sfeervideo van zijn werk ‘snow’. Zen en magisch…

Author: The ArtCouch

Share This Post On

1 Comment

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X