Een Belgische kunstenaar in L.A., na een merkwaardige carrière-switch

Is het waanzin? is het overmoed? Een laakbaar teken van een uit de hand gelopen midlife-crisis? Na een professionele carrière van tientallen jaren blijken nogal wat mensen alles –of tenminste veel- op te willen geven om zich volledig te wijden aan het kunstenaarsbestaan. Sinds we twee jaar terug met ons initiatief TheArtCouch begonnen, zijn ons alleszins een tiental gevallen van deze ‘aandoening’ bekend.

We zullen in de toekomst een aantal onder hen gaan spreken om dit verder te onderzoeken. Intussen hebben we ons even verdiept in het werk van de Belg Christophe Coppens. Na netgeteld 21 jaar als mode-ontwerper gaf hij er de brui aan, en stort hij zich vanuit Los Angeles met volle overgave aan zijn kunst.

Een precieze reden voor deze switch geeft hij niet. Maar vast staat dat de switch snel gemaakt was: in 2012 verkoopt hij zijn succesvol bedrijf, in 2013 organiseert hij reeds de eerste tentoonstelling van zijn kunst in Rotterdam, met als onderwerp: de eerste zes maanden van zijn kunstenaarschap, hoe om te gaan met verlies en met het verleden. Te oordelen naar de werken uit die periode, die we op zijn website vonden, blijkt dat dit uitgangspunt niet noodzakelijk tot zwartgallige kunst hoeft te leiden.

Coppens geeft alvast aan dat het wennen was aan het ritme van dit nieuwe leven:

Toen ik in Los Angeles arriveerde, kwam ik uit een zeer hoog werkritme. Dat tempo past niet meer bij het werk dat ik nu maak. Maar nadenken leek mij in het begin een luxe die ik me niet kon veroorloven. Nu pas, na drie jaar, heb ik een evenwicht gevonden (…)”. (uit: Knack Weekend nr. 36)

Coppens heeft de modewereld overigens niet geheel de rug toegekeerd, al is het niet het enige dat hij doet. Hij ontwerpt nog steeds kleren, maar ook maskers, en heuse, zij het wat vreemde opera’s. Een duizendpoot dus.

Op gebied van kunst ziet hij naar eigen zeggen zichzelf niet als schilder, hij gebruikt verf enkel als materiaal, dat hij laag per laag toevoegt, wegveegt, wegspoelt, om het resultaat te laten drogen in de zon van California.

De combinatie tussen toeval, natuurelementen en menselijke tussenkomst in de werken uit ‘Works on paper’ resulteert wat ons betreft in een sterk meditatief geheel. Daar zijn we zeker niet vies van. Ontdek even mee:

Je kan meer werk ontdekken van Christophe Coppens (ook van zijn ontwerpersperiode) op zijn website of zijn Facebook-pagina.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op