Een bijzonder talent volop in opmars: Jan-Ole Schiemann bij Nino Mier, L.A.

Bij Nino Mier Gallery in Los Angeles loopt tot 13 maart nog de tentoonstelling Paintings have feelings too, van de Duitse rising star Jan-Ole Schiemann. De nog jonge kunstenaar kan al een mooi palmares voorleggen. De laatste jaren bracht zijn werk hem tot solotentoonstellingen in New York, Miami, Zuid-Korea en Berlijn.

Dit succes ligt aan een aantal factoren. Jan-Ole is duidelijk een kind (wel, een kunstenaar) van zijn tijd. de beelden die hij als uitgangspunt in zijn werk integreert refereren aan de hedendaagse iconografie – reclameboodschappen en cartoons. Niet dat je ze onmiddellijk zal herkennen. Ze zijn latent niettemin aanwezig. Hij brengt deze in verschillende doorschijnende lagen op het doek, vaak in collagevorm, waardoor er een vreemd gevoel van diepte uit voortkomt. Het proces is hierbij belangrijker dan de boodschap. Het effect dat het sorteert is misschien de boodschap.

En dat effect is complex. Een hybride formule met abstracte en figuratieve bestanddelen die in en over elkaar krioelen zonder richting, zonder aanwijzingen, zonder hint van waar de formule toe moet dienen. Niettemin herkenbaar, vertrouwd. Rustgevend misschien, omdat hij lijkt aan te willen geven dat binnen de limieten van het canvas alles mogelijk is, dat er binnen vastliggende grenzen geen grenzen bestaan.

“Schiemann’s new paintings break up with the conception of a homogenous, planned and preconstructed formality and transfer the invention of a visual language into the immediacy of the actual painting process itself. For this, Schiemann uses the different canvas formats as a visual playground, which enables him to analyze, dissect and reverse his own visual resources of employed black and white forms—colorful biomorphic fragments and ink stains softly merging into each other, or transparent panels and subtle zooms”, aldus de galerie.

Als je deze omschrijving hebt overleefd, of zelfs indien niet, rest er maar een ding te doen: genieten van het werk zelf… LA is misschien wat ver om voor het einde van de tentoonstelling naartoe te trekken, maar overtuig jezelf alvast met deze sfeerbeelden van de expo. En blijf ons volgen om te vernemen wanneer hij wat dichterbij te zien is!


JAN-OLE SCHIEMANN , Paintings Have Feelings Too loopt nog tot 13 maart bij Nino Mier Gallery. Klik hier voor alle info!

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op