Een boeiende duik in de kunstgeschiedenis: het ontstaan van het kubisme

Een gedwongen opsluiting in huis. Het biedt zo zijn kansen, onder meer om de kennis van enkele passages uit de kunstgeschiedenis op te frissen.

Zo ontdekte ik deze fascinerende reportage die de Frans-Duitse televisiezender ARTE maakte over het ontstaan van het kubisme. Vier gedreven visionairs -twee kunstenaars, een schrijver-kunstcriticus en een galerist- stonden aan de basis van deze toch revolutionaire nieuwe kunststroming.

Picasso, Braque, Apollinaire en Kahnweiler, ze waren tussen de 22 en 26 jaar, en zouden samen de kunstwereld het modernisme in helpen. Ok, het impressionisme had al wat teweeggebracht in de oerconservatieve kunstwereld. Maar Picasso en Braque gingen stap voor stap verder in het ontmantelen van alle vastgeroeste regels in de kunstpraktijk. Niet wars van provocatie lieten de twee kunstenaars alle regels van het perspectief achter zich, lieten alle inspanningen om iets herkenbaar te maken vallen, introduceerden verwarrende, onbegrijpelijke elementen in hun werk, en mengden voor het eerst ‘nobele’ materialen met ‘vulgaire’ in hun collages.

Het meest opvallend wellicht is dat beide kunstenaars, hoewel bevriend en wellicht van enige invloed op elkaar, toch los van elkaar dezelfde evolutie in hun werk kenden, en uiteindelijk tot dezelfde conclusie waren gekomen in waar ‘de kunst’ op dat specifieke moment in haar evolutie gekomen was. Die fusionele relatie hadden ze evenzeer met Apollinaire en Kahnweiler, zonder wie hun visie nooit had was doorgebroken.

Een perfect storm… Al zullen sommigen opperen dat de tijd rijp was voor een grondige hernieuwing, dat de storm enkel het juiste ogenblik afwachtte, het neemt niet weg dat het merkwaardig is dat deze vier elkaar op exact dat moment vonden om deze storm mee te helpen vorm te nemen, om een nieuwe wind te blazen in het kunstlandschap.

Kunstkenners zullen dit allemaal reeds weten, niettemin blijft de reportage bijzonder boeiend om het talrijke beeldmateriaal die het heeft weten bijeen te sprokkelen, en een bijzonder rijk tijdsbeeld opleveren.

Geniet even mee:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. Cézanne vergeten ?????

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X