Een gevoelig onderwerp, tot kunst verheven. De kentering in het werk van Reisha Perlmutter

Ondanks onze aanhoudende belangstelling en nieuwsgierigheid voor hyper-realistische kunst hebben we het nog niet over het werk van de New-Yorkse Reisha Perlmutter gehad. Het mag misschien niet verbazen, per slot van rekening zijn er behoorlijk wat kunstenaars die zich tot deze kunstvorm bekeren -voor zover ze er nog niet mee begonnen waren.

Reisha’s werk focuste zich totdusver voornamelijk op het uitbeelden van vrouwelijke schoonheid en sensualiteit, in een decor van water. Maar begin dit jaar kwam ze in contact met iemand wiens verhaal haar leven, haar zienswijze en in grote mate haar werk danig beïnvloede. Met het verhaal van Rachel Ward, een vrouw die sinds haar 19 jaar op een hartstransplantatie wachtte en die op 27 jaar kreeg, sloeg haar werk een nieuwe richting in. Ze maakte een reeks portretten van Rachel, waarin de lichamelijke littekens van de ingreep centraal staan, maar het is vooral het gevoel van haar subject, de verwarring en diepe emoties die met dergelijke ingreep gepaard gaan, die centraal lijken te staan.

Hoe moet het aanvoelen om enkel te kunnen leven in gratie van een hart dat jou door iemand anders werd gegeven? Kan je nog jezelf zijn met de levende herinnering dat wat je doet leven feitelijk uit iemand anders’ leven afkomstig is? Kan je jezelf nog mooi vinden met deze wetenschap? Het zijn vragen waar de meesten onder ons geen antwoord op kunnen hebben. Maar vast staat dat het met heftige emoties gepaard gaat. emoties die Reisha in haar reeks portretten subtiel maar expliciet in beeld bracht.

Rachel staat centraal in het nieuw project van de kunstenares, een project waar ze tot op heden geheimzinnig over doet. Maar vast staat dat het verhaal van Rachel haar werk zelf heeft beïnvloed. ‘Hyper-realisme’ is in haar nieuwste werken duidelijk een nieuwe, psychologisch diepere wending ingeslaan. Het is er alleszins een die haar werd ingefluisterd door een diep ontroerend verhaal… om even stil bij te staan.

 

 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X