Een kijkje in het jeugdschetsboek van… Léon Spilliaert

Trouwe lezers weten het wellicht al, ik heb een kleine zwak voor schetsboeken. Ik mocht reeds berichten over een de schetsboeken van een aantal hedendaagse Belgisch kunstenaars (klik hier mocht je ze gemist hebben), maar wat met de grootheden uit de kunstgeschiedenis?

Deze week een wat apart geval. Het betreft een schetsboek dat van Léon Spilliaert in zijn jeugd bijhield, van 1897 tot 1898. Het speciale eraan is dat het drie generaties lang in familiebezit bleef, ongezien voor de kunstminnaars, maar onlangs werd het geveild bij De Vuyst. Het 23 pagina’s tellende schrift met 25 tekeningen werd geschat op 5-10,000€, maar haalde uiteindelijk verrassend het ronde bedrag van 122,000,-€.

“Naast treffende portretten en karikaturen van zijn leraren en medemensen, historisch geïnspireerde en allegorische scènes – wellicht nagetekend uit tijdschriften en boeken – en naturalistische en legendarische opgevatte composities, geven enkele tekeningen reeds blijk van zijn latere inspiratiebronnen. Melancholie en dood, niet zo ver van de ‘spleen’ ervaring van zijn tijdgenoten, voeden nog sterk romantisch georiënteerde weergaves” (Dr. Anne Adriaens-Pannier)

spilliaert5

spilliaert4

spilliaert3

spilliaert2

spilliaert

(Uit de online catalogus van De Vuyst)

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

2 Comments

 1. Beste,
  Ik ging op zoek naar de veilingresultaten maar er staat niet bij wie het schetsboekje kocht. Hopelijk werd het door Muzee in Oostende aangkocht!!…. Hebt u hier info over? Ik hoef niet te weten WIE het kocht maar of het naar Muzee gaat en het dus aan het publiek zal kunnen getoond worden.
  Groetjes,
  Rikkie

  Post a Reply
  • Dag Rikkie, het persbericht van De Vuyst melde niet wie het werk gekocht heeft, maar als het een museum betreft zal het wel snel gekend zijn wie het gekocht heeft. Indien niet is het afwachten wat er precies mee gebeurt, vrees ik… grts

   Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X