Een kijkje in het schetsboek van… Claude Monet

Trouwe lezers weten het wellicht al, ik heb een kleine zwak voor schetsboeken. Ik mocht reeds berichten over een de schetsboeken van een aantal hedendaagse Belgisch kunstenaars (klik hier mocht je ze gemist hebben), maar wat met de grootheden uit de kunstgeschiedenis?

Claude Monet stond er om bekend om zijn eigen geschiedenis wat te herschrijven. Een van de mythes die hij rond zijn persoon bouwde bestond erin dat hij heel weinig tekende en het gros van zijn tijd aan schilderen spendeerde, een geveinsde spontaneïteit die heel gewaardeerd werd in zijn tijd. Nochtans was tekenen uiterst belangrijk voor de kunstenaar, zo getuigen zijn overgebleven schetsboeken. Hij gebruikte het vooral om het ontwerp van een schilderij uit te testen, zoals voor zijn serie waterlelies, al kunnen ze soms als afgewerkt, alleenstaand werk gezien worden.

Het is misschien omdat er zo weinig zijn van overgebleven -van zijn prille werk nagenoeg niets- dat de tekeningen van Monet een nauwelijks onderzocht aspect is van zijn oeuvre. Nochtans staat het vast hoe belangrijk de praktijk was. Zo getuigt een vriend van de familie, de graaf Théophile Béguin, van het feit dat Monet vaak tekende in een ‘impressionistische, maar waarheidsgetrouwe en gedetailleerde’ stijl.

 

monet1

monet3

monet4

monet5

monet6

monet10

monet11

 


 

Lees ook:

 

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X