Een kijkje in het schetsboek van… Edgar Degas

Trouwe lezers weten het wellicht al, ik heb een kleine zwak voor schetsboeken. Ik mocht reeds berichten over een de schetsboeken van een aantal hedendaagse Belgisch kunstenaars (klik hier mocht je ze gemist hebben), maar wat met de grootheden uit de kunstgeschiedenis?

Deze week doorbladerden we de 38 schetsboeken die zijn overgebleven van Edgar Degas. Degas gebruikte deze schetsboeken voor verschillende doeleinden: als studies voor zijn eigen werken, uiteraard, je herkent hier en daar makkelijk taferelen uit zijn afgewerkte doeken, maar eveneens om taferelen uit te beelden uit de romans die hij las, of om werken van andere kunstenaars te onderzoeken. Voor onderzoekers van zijn werk vormen deze schetsboeken dan ook waardevol materiaal om de werkmethoden en de inzichten van de kunstenaar beter te begrijpen.

Geniet even mee:

degas_2001_12_0 degas_2004_35-0008-0009_0 degas_2004_35-0042-0043_0 degas_evt272 degas1

degas5

degas10

degas11

degaspages

 


 

Klik hier om andere schetsboeken van kunstenaars te ontdekken!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. Wat heerlijk toch dat je al die pagina’s uit schetsboeken hier opneemt! Ik vind het zeer inspirerend, niet alleen omdat tekeningen je zo heel dicht bij de mens in de kunstenaar brengen, en je ziet hoe hij/zij probeert en oefent… maar ook omdat ik zelf voornamelijk teken.
    Heel graag meer!

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X