Een kijkje in het schetsboek van… Eugène Delacroix’ Marokkaanse reis

Trouwe lezers weten het wellicht al, ik heb een kleine zwak voor schetsboeken. Ik mocht reeds berichten over een de schetsboeken van een aantal hedendaagse Belgisch kunstenaars (klik hier mocht je ze gemist hebben), maar wat met de grootheden uit de kunstgeschiedenis?

Deze week nodig ik je uit om even mee te kijken in het schetsboek van Eugène Delacroix, en meer bepaald deze die hij meenam op zijn reis door Marocco, die hij in 1832 voor zes maanden ondernam als deel van een Franse diplomatieke missie. In Parijs was zijn werk tot dan toe ontvangen met een mix van applaus en hoongelach, de 35-jarige Delacroix was dus in hoge nood voor wat avontuur. Hij liet zijn ogen alleszins de kost, en vulde maar liefst 7 schetsboeken met tekeningen en waterverfschilderijen. Die liet hij overigens bij zijn terugkomst niet werkloos liggen, veel van zijn schetsen vormden de basis van grootse exotische schilderijen die zijn faam zouden vestigen.

Geniet even mee…


delacroix delacroix2 delacroix3

delacroix_10 delacroix_11 delacroix_12

 

Over zijn reis naar Marocco verscheen overigens een heel knap boek met talrijke schetsen en schilderijen, ‘Delacroix in Marcocco’ uitgegeven bij Flammarion. Zeker de moeite, al is het niet het enige boek dat aan deze schetsboeken is gewijd.

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op