Een kijkje in het schetsboek van… Frida Kahlo

Trouwe lezers weten het wellicht al, ik heb een kleine zwak voor schetsboeken. Ik mocht reeds berichten over een de sketchboeken van een aantal hedendaagse Belgisch kunstenaars (klik hier mocht je ze gemist hebben), maar wat met de grootheden uit de kunstgeschiedenis? De komende weken ga ik op onderzoek uit…

Deze week neem ik een kijkje in de schetsboek van Frida Kahlo, die vooral in de laatste 10 jaar van haar leven het schetsboek gebruikte als volwaardig dagboek. Rijk geïllustreerd met tekeningen, veelal in waterverf, bieden ze een unieke kijk in haar creatieve denkproces, maar ook in haar persoonlijke leven. De teksten die haar tekeningen vergezellen behandelen alle mogelijke thema’s, van het communisme tot hoe ze met haar eigen falende lichaam omging. En, uiteraard, over de tumultueuze relatie met haar man, Diego Rivera.

De schetsen dienden vaak als eerste stap naar de grotere werken, en veel van de recurrente symboliek die ze gebruikte, zoals de referenties naar de Mexicaanse geschiedenis en verdwenen culturen, komen er ook talrijk in voor.

Onderstaande voorbeelden geven alvast een uitstekend beeld, maar als je er niet genoeg van krijgt zijn de dagboeken van haar 10 laatste jaren ook in boekvorm uitgegeven bij Abrams. Zeker een hebbeding voor liefhebbers van Kahlo, of van cultuur in het algemeen… Geniet alvast mee:

 

(vorige schetsboeken gemist? klik hier om ze allemaal te ontdekken!)

Author: The ArtCouch

Share This Post On

1 Comment

  1. I hope this sketchbook is of better level than the so-called of van gogh…

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X