Een kijkje in het schetsboek van… Mark Chagall

Trouwe lezers weten het wellicht al, ik heb een kleine zwak voor schetsboeken. Ik mocht reeds berichten over een de schetsboeken van een aantal hedendaagse Belgisch kunstenaars (klik hier mocht je ze gemist hebben), maar wat met de grootheden uit de kunstgeschiedenis? De komende weken ga ik op onderzoek uit…

Deze week een ontroerend verhaal. Het schetsboek van Chagall behoorde eerst toe aan zijn vrouw, de schrijfster Bella Chagall, die de eerste acht pagina’s vulde met vertalingen in het Yidish van Franse poëzie. Na haar vroegtijdige dood in 1944 vulde Mark het schetsboek verder aan met zijn tekeningen, vaak overduidelijk gedreven door het verdriet van zijn verlies. Hij nam er overigens de tijd voor, het schetsboek raakte pas 20 jaar nadien gevuld.

Het verhaal kent echter een minder poëtisch einde. In 2011 werd het geveild voor een slordige 600,000$ en is sindsdien niet meer voor het publiek te zien geweest. Het is zelfs moeilijk om er nog beeldmateriaal van te vinden, maar het is ons dan toch gelukt. Geniet even mee:

chagall-1

 

(vorige schetsboeken gemist? klik hier om ze allemaal te ontdekken!)

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X