Een kijkje in het schetsboek van Picasso

Trouwe lezers weten het wellicht al, ik heb een kleine zwak voor schetsboeken. Ik mocht reeds berichten over een de schetsboeken van een aantal hedendaagse Belgisch kunstenaars (klik hier mocht je ze gemist hebben), maar wat met de grootheden uit de kunstgeschiedenis?

Picasso begon aan zijn persoonlijke schetsboeken in 1894 in Barcelona. Meer dan 70 jaar lang hield hij nota’s en tekeningen bij van zijn ideeën en gedachten, wat resulteerde in 175 schetsboeken die een indringend beeld bieden op het wordingsproces, de studies en, soms, de obsessies van de kunstenaar. In een schetsboek dat zich in het Guggenheim bevindt, waar de voorbeelden hieronder uit komen, keert hij regelmatig naar de zelfde studiethema’s. In dit geval copies van oude meesters en tekeningen van een vrouw in een Turks gewaad, dat misschien een voorstudie was voor zijn portret van zijn tweede vrouw Jacqueline Roque.

We voegen even dit finaal portret toe aan de beelden hieronder, opdat u zelf kan oordelen…

Boeiende materiaal alleszins.

Picasso, carnet de la Californie Picasso, carnet de la Californie Picasso, carnet de la Californie Picasso, carnet de la Californie

Picasso, carnet de la Californie / mit einer Einfuhrung von Georges Boudaille; 1959

Picasso, carnet de la Californie

picasso-jacqueline

(Jacqueline en tenue Turque, Pablo Picasso)

Lees ook:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X