Een kijkje in het schetsboek van… Yves Velter

Is er iets enigmatischer dan het schetsboek van een kunstenaar?… De plaats waar wordt geëxperimenteerd met nieuwe ideeën, waar nieuwe wendingen in een nog onzekere plooi vallen, waar prille kiemen van een mogelijk meesterwerk wortel schieten in een nog onvruchtbare grond… Ik wordt er zowaar lyrisch van.

Maar hoe zit het werkelijk? Welke band smeedt de kunstenaar met zijn schetsboek? Laat hij ruimte voor fouten, mislukkingen, of probeert hij zo scherp mogelijk het finale resultaat te benaderen? Nieuwsgierig als we zijn, gaat TheArtCouch de komende maanden op onderzoek uit. Welkom in de nieuwe reeks, waar we elke week het schetsboek van een kunstenaar bespreken.

sketch_yves1

 

We starten ons onderzoek met de Oostendse kunstenaar Yves Velter. Uit ons vorige interview met Yves weet je dat zijn schilderijen sterk verhalend zijn, waar repetitief talrijke persoonlijke en universele symbolen in schuilen. Het mag dan ook niet verbazen dat zijn oorspronkelijke schetsen lezen als een soort script, met aanduidingen voor houdingen en bewegingen van de personages. Ideeën voor zijn werk kunnen op elk ogenblik opkomen, daarom heeft Yves naast een stapeltje losse vellen ook steeds een dictafoon mee., net als schrijvers soms doen.

In zijn schetsen vormt hij de verhaallijn van zijn taferelen, de exacte positie van zijn personages, de symboliek die erin verweven zal zitten. Dit zijn uiteraard nog ruwe uitgangspunten. Eenmaal hij het werk zelf aanvat komen meer details dit oer-idee verrijken. Zijn schetsen kunnen ook behoorlijk uitgewerkt zijn, zoals voor de installatie waar hij nu op aan het werken is.

sketch_yves5

 

We mogen overigens van geluk spreken dat we hier nog voorbeelden kunnen tonen van deze schetsen, hij heeft diep in zijn archief moeten zoeken om ze te vinden. Niet alleen schetst hij vaak op het uiteindelijke doek zelf, maar Yves heeft ook de gewoonte om de schetsen die hij op papier maakt te vernietigen ‘na gebruik’. Naar eigen zeggen hebben ze geen enkele artistieke waarde meer nadat het uiteindelijke werk af is.

Ik hoop maar dat dit niet voor alle kunstenaars geldt, anders zal dit een zeek korte reeks worden… Blijf ons volgen om het als eerste te vernemen!

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op