Een meesterwerk in een nieuw jasje…

meduse_gericaultHet is zeldzaam dat de actualiteit als voorwerp dient voor een kunstwerk, de gebruikelijke revoluties of bekroningen niet te na gesproken. Een van de meest in het oog springend voorbeeld is Géricault’s ‘Radeau de la méduse’, een interpretatie van het verschrikkelijke lot dat tientallen schipbreukelingen begin 19e eeuw te beurt viel.

We gaan het verhaal hier niet overdoen. Maar in het licht van de recente dramatische gebeurtenissen met vluchtelingen op de Middellandse Zee kan het werk van Géricault niet anders dan –tweehonderd jaar na datum- een actuele interpretatie genieten. In die zin blijft het schilderwerk ‘actueel’. Er zijn sinds het voor het eerst werd getoond genoeg verwijzingen naar het werk, in talrijke kunstvormen (onder meer in Asterix en Obelix). Maar we vroegen ons af hoe een hedendaagse kunstenaar hetzelfde werk zou ‘hermaken’?

© Gérard Rancinan

© Gérard Rancinan

Bart Ramakers wees ons op het feit dat de Franse fotograaf Gérard Rancinan recent een eigentijdse interpretatie versie van het werk heeft vervaardigd. Het is zeker geen kopie, daarvoor ontbreekt onder meer de diagonale lijn naar het schip, waar in de versie van Géricault de meeste lichamen op het rad zich naar bewegen, of de drievoudige piramide die de verschillende personages vormen.

De bedoeling van Rancinan is dubbel, en alleszins heel actueel: zijn interpretatie vormt een aanklacht consumptiedrift van een maatschappij die steeds ‘meer’ wilt (in plaats van de reddende boot zie je typische symbolen van het Westen in de horizon), maar het stelt tevens in vraag naar wat de schipbreukelingen-vluchtelingen nu precies hopen te bereiken in deze Westerse maatschappij. Is dit werkelijk een ‘redding’, of een ijdele, en uiteindelijk niet relevante hoop, waar ze naartoe varen? Het lappendeken dat als zeil moet dienen, vormt misschien een element van antwoord.

Op de website van Rancinan vind je trouwens nog andere meesterwerken die hij heeft herwerkt.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X