Een ode aan ‘Office Baroque’, en aan Gordon Matta-Clark

Het is of wordt misschien vergeten, maar het ontwerp dat aan de basis ligt het vernieuwde M HKA is deels te danken aan de iconische Amerikaanse kunstenaar Gordon Matta-Clark die in 1978 op 35-jarige leeftijd overleed. Antwerpenaren die oud genoeg zijn, zullen de kunstenaar zeker en vast nog kennen van het werk dat hij in 1977 op uitnodiging van toenmalig ICC (nu M HKA) directeur Flor Bex in de stad plantte, de nagenoeg legendarische ‘Office Baroque’.

45 jaar na datum beslist het kunstenaarsduo Daems van Remoortere een ode te brengen aan de installatie, en de kunstenaar. Ze vertrekken hierbij van de vaststelling van de kunstenaar: “Het is de verstarde mentaliteit die architecten oplegt muren te bouwen, en kunstenaars om ze te versieren, die mijn gevoel voor beide groepen beledigt. Ik wil geen totaal nieuw kader van visie of kern scheppen. Ik wil het bestaande kader van ons denken en
waarnemen hergebruiken.
” (Gordon Matta-Clark, 1977)

Voor hun installatie ‘After Hours’ spelen Daems van Remoortere in op het onthullende karakter van licht en op hun drang naar onttrekking.
Ze maken een grote cutting in de gevel van de voormalige Crown fabriek. De insnede heeft de vorm van een hemellichaam, de maatstaf van het grotere geheel. De insnede wordt vervolgens dichtgemaakt met blinds die het binnendringende licht verdelen en zo een nieuwe lichtinval creëren. Tegelijkertijd zorgen zij ervoor dat de insnede aan het oog
onttrokken wordt en dat er een illusie van afzondering ontstaat.

Wie het zich nog niet zo goed kan voorstellen kan uiteraard terecht op ‘After Hours’ zelf, dat wordt onthuld op vrijdag 26 maart 2021.
Locatie: Lageweg ter hoogte van huisnummer 392 in Hoboken.
(Met de steun van de Blikfabriek en de Vlaamse Overheid)

Wie echter op zoek is naar de link met het werk van Gordon Matta-Clark kan terecht bij de reportage die Cherica Convents van de man maakte. Wat oorspronkelijk een film moest zijn over de Office Baroque draaide uiteindelijk uit op een film waarbij Convents de kunstenaar een hele zome lang volgde, onder meer in Documenta 6 in Kassel. Opmerkelijk is dat ze de film pas jaren erna af had, het werd voor het eerst getoond in maart 2013. Een onschatbaar tijdsdocument over een bijzondere kunstenaar.

Geniet alvast even mee van de korte intro tot de documentaire:

‘After Hours’, Daems van Remoortere. Photography: Geert Van Hertum

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X