Een opkomend talent in de Afrikaanse hedendaagse kunst: Ndidi Emefiele

Afrikaanse hedendaagse kunst zit serieus in de lift, ook internationaal. Een van de exponenten van deze trend is de 1:54 beurs, dat voor de derde keer in New York zal plaatsvinden van 5-7 mei, en later dit jaar in Londen voor het vijfde jaar op rij, van 5-8 oktober. Voor het eerst zal in 2018 de beurs ook in Marrakesh te bezoeken zijn.

Volgens kenners is in New York alvast een opkomende kunstenaar die je niet mag missen op de beurs: Ndidi Emefiele. Dat mag niet verbazen. Haar werk is een ideale combinatie tussen een nieuwe esthetische taal en een onderliggende, sociale boodschap. Een combinatie die sowieso wordt gesmaakt door kunstminnaars.

Ndidi’s werk is voornamelijk een kritiek op hoe de hedendaagse maatschappij de identiteit van een persoon enkel nog lijkt te definiëren op basis van de kledij en de houding van de persoon. Maar meer concreet is het tevens een aanklacht tegen de sociale, culturele en religieuze druk die vrouwen ondergaan in haar geboorteland Nigeria.

Om het in haar eigen woorden te zeggen: “I’m looking to a society that is more accepting of weakness, individuality, personal choices. One that is more human and less judgmental. A society that allows everyone of its own to thrive. I’m using these works to create a safe space. I’m also offering protection to whoever needs it” (uit een interview met OkayAfrica)

Ik ben alleszins al fan, maar oordeel zelf:

 

 

Verneem meer over de 1:54 African Contemporary Art Fair hier

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op