Een stukje kunstgeschiedenis uit 1984, Keith Harings beginjaren in NY

Ah, bij TheArtCouch zijn we niet vies van een portie kunstgeschiedenis, vooral niet als het gepaard gaat met een grote retrospectieve van een kunstenaar in eigen land. Het kan je moeilijk ontgaan zijn, op 6 december ging in BOZAR in Brussel de tentoonstelling over het werk van Keith Haring. Street en Pop artist, Keiths invloed in de jaren ’60 kan nauwelijks onderschat worden. Zijn beelden staan zelfs nu nog op het netvlies gebrand, zelfs al zouden we geen afzonderlijk werk ooit zelf gezien hebben, zouden we onmiddellijk een Keith Haring kunnen herkennen. In die zin blijft hij relevant. 

Meer dan de expo, waar we nog naartoe moeten, waren we dan ook gefascineerd door deze reportage uit 1984 (ja, dat is al geschiedenis) over een jongeman die met zijn grafitti-kunst de New-Yorkse kunstscène overhoop hielp. Niet enkel street artist, maar in zekere zin ook action painter en performance artist. Het is alleszins bijzonder om te (her)ontdekken hoe controversieel en gedurfd hij wel was in die tijd.

Mocht je het gemist hebben, ontdek hier de reportage over hem in zijn prille beginfase, lang voordat hij een wereldwijd fenomeen werd:


De retrospectieve in BOZAL loopt overigens nog tot 19 april. Mis het niet! Klik hier voor alle info.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X