Een tennispartij van meer dan 5 miljoen euro

‘Het partijtje tennis’ (1889), één van de meest karakteristieke neo-impressionistische schilderijen van Théo van Rysselberghe, werd vandaag bij Christie’s in Parijs afgehamerd op meer dan vijf miljoen euro.

De globale crisis heeft in ieder geval geen invloed gehad op dit werk van de Belgische kunstenaar dat samen met andere belangrijke werken van het impressionisme en de moderne kunst geveild werd. Het veilinghuis schatte de opbrengst van het werk op twee tot drie miljoen, maar achteraf bleek dit een onderschatting. ‘Het partijtje tennis’ wisselde voor 5.166.500 euro van eigenaar.

Het werk dompelt de kijker onder in de sfeer van het landhuis bij de abdij van Aulne waar de schoonfamilie van de kunstschilder meer dan eens haar intrek nam. Christie’s benadrukt dat dit een van de meest karakteristieke werken uit de pointillistische periode van Théo van Rysselberghe is.

Pittig detail: de Franse kunstenaar Toulouse-lautrec zelf verwierf het doek rechtstreeks van de schilder. Het werk kwam voor het eerst op de markt.

Author: Yves Joris

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X