Een unieke kijk in de leef- en creatiewereld van Christo

Het is intussen al nagenoeg een jaar geleden dat de legendarische kunstenaar Christo overleed. Samen met zijn vrouw Marie-Jeanne creëerde hij iconisch geworden werken. Maar wat dreef dit koppel om te doen wat ze deden? Waar haalden ze hun inspiratie vandaan?

Deze mooie reportage van Sotheby’s licht alvast een tipje van de sluier achter dit mysterie. Hieruit blijkt dat het koppel na hun aankomst in New York in 1964 al snel de artistieke milieus van de grootstad integreerde. Maar meer nog: het toont ook aan hoe ze zich langzamerhand gingen omringen met werken die ze van bevriende kunstenaars kregen. Voor hen waren het geen kunstwerken op zich, soms hingen ze ze ongekaderd op de muren van hun appartement, als permanente bezieling en inspiratiebron voor waar ze zelf mee bezig waren. Fontana, Keith Haring, Yves Klein, Claes Oldenburg, Marcel Duchamp, Andy Warhol (het enige werk waar ze voor hebben betaald), al snel werd hun werk- en leefplek een soort ode aan deze bevriende kunstenaars, maar tevens een onwaarschijnlijk waardevolle getuigenis van de kunstwereld uit hun tijd.

Kunstenaars die zich omgeven door werken van andere kunstenaars om inspiratie te vinden, het verdient misschien een onderzoek op zich. We zouden alleszins bij Christo en Marie-Jeanne beginnen:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X