Ellen Marie verbluft met tijdloze ambachtelijkheid

Terwijl we gemakkelijk getriggerd worden door hedendaagse kunst met een doordachte conceptuele basis en een meerlagigheid die uitnodigt tot ontrafelen, zouden we bijna vergeten dat kunst ook simpelweg mooi mag zijn. Ellen Marie Moysons (°1994) is zo’n kunstenares die teruggrijpt naar de ambachtelijkheid van oude meesters – met zelfs een zwak voor portret – en verbluft door louter techniek en schoonheid.

Uiteraard wordt ook zij gedreven door een geheel eigen missie: een onaflatende zoektocht naar de essentie van de menselijke natuur, een hunkering naar het verhevene in het alledaagse. Schilderen is voor Ellen Marie een manier om de Ware Vrijheid te vinden, om een soort persoonlijke transformatie te realiseren van een onvolmaakte naar een meer zuivere manier van zijn.

Metamorphosis – Ellen Marie

Allemaal erg spiritueel geïnspireerd is dit, en dat zie je ook aan de werken. Lichamen kronkelen ineen, in een innige verstrengeling, soms met talloze tegelijk. Mannelijke dansers banen zich dynamisch een weg naar het Hogere. Elke tekening en elk schilderij lijkt uit te waaieren, van een gedefineerde belijning naar iets veel vagers, daarmee het onthechte suggererend, het tastbare dat wegglipt naar efemere.

Het ambacht leerde Ellen Marie niet aan de Willem De Kooning Academie waar ze eerst studeerde, maar aan de Barcelona Academy of Art, waar ze traditionele teken- en schildertechnieken uit de renaissance kreeg onderwezen, van gipsen afgietsels tot naaktfiguren, van portretten tot stillevens. Ze had het gevoel dat ze een juweeltje had ontdekt in de chaos van de moderne kunst. Vorig jaar studeerde ze af, nu heeft ze een eigen studio in Barcelona en geeft ze er zelf les aan de academie.

Met de tentoonstelling ‘Metamorphosis’ maakt Ellen Marie haar debuut als kunstenaar in België. Ter gelegenheid van de expo wil ze een kunstboek uitgeven met alle voorbereidende schetsen, studies en werk achter de schermen dat nooit werd gedeeld. Om dit project financieel mogelijk te maken, rekent ze op de steun van het publiek. U kunt de crowdfunding steunen via Kickstarter: klik hier.

‘Metamorphosis’ loopt van 1 tot 10 maart in De Camme in Perk. Meer info: www.ellenmarie.eu 

Geniet even mee van haar werk:

Dancer 2 – Ellen Marie

Dancer 3 – Ellen Marie

Los Amantes – Ellen Marie

Nebula – Ellen Marie

Flood – Ellen Marie

Hunter – Ellen Marie

Deborah – Ellen Marie

La Française – Ellen Marie

Share This Post On

2 Comments

  1. Simpelweg een Grootmeester(-es)!!!! Chapeau zeg. Doe zo verder…. Vanderswalm Patrick (Knokke-Heist)

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op