Ontdek de onweerstaanbare surrealistische foto’s van Ellen Sheidlin

Het succes van een kunstenaar wordt meer en meer gemeten aan de hand van zijn aanhang op sociale media. Het is een vaststelling, geen oordeel. Voor startende kunstenaars vormt een vertegenwoordiging door een galerij nog steeds het hoogste goed, en daar zijn goede redenen voor, voor alle duidelijkheid.

Niettemin, het valt op hoeveel jonge kunstenaars deze droom vervangen door een iets concreter of, zo je wil, impactvoller kanaal, en bij voorkeur, voor de meesten onder hen: Instagram. Bij uitstek een ‘neutraal’ kanaal. We zagen reeds talrijke kunstenaars uit onnoembare, of nauwelijks op de kaart te plaatsen regio’s op een dag tijd een wereldwijde fanbase op te bouwen waar zelfs een Tuymans of een Borremans van zou watertanden. Geen idee of ze dit ook doen, ik probeer maar een beeld te schetsen.

Punt is, zie het als een teken van de tijd: het medium maakt meer dan ooit deel uit van de kunst. Al hoeft dit niet te betekenen dat het een in de plaats van de ander komt, of komt te overwegen boven de ander. Ze kunnen gerust hand in hand gaan.

Zo ook met deze Russische Ellen Sheidlin. Model, schilder, installatiekunstenaar. Ze ontpopt zich sinds kort ook als fotografe, en wist met haar heel herkenbare, surrealistische foto’s in een mum van tijd zo’n 4,6 miljoen volgers te vergaren. U leest het goed.

Het helpt dat ze in haar fotografisch werk duidelijk de surrealistische kant opgaat. Mensen doen dromen, zij het aan de hand van jouw eigen dromen, dat is tevens een teken van de tijd. Al kan dit in haar geval wel alle kanten uit. Net als in dromen kent kunst geen limieten.

Al vertrekt haar werk vaak vanuit een centraal idee, waar ze niet van afwijkt tot het is afgewerkt. Dat vertaalt zich in een zorgvuldige planning, die het gros van het werk inpalmt, het maken van de uiteindelijke foto neemt slechts enkele minuten in beslag. Ijdel is het allerminst. Ze heeft ook een boodschap met haar werk. In een interview met de Metropolitan liet ze bijvoorbeeld optekenen waar ze kijkers wil toe aansporen: “stop being afraid of being different and improve their mood.” Zo eenvoudig kan, en mag, kunst ook zijn…

Het fotografisch werk van Ellen kan je volgen op deze Instagram-account, maar ze heeft er tevens een tweede waar je haar schilderwerk kan volgen.  

Stap even mee in haar wereld:


Het fotografisch werk van Ellen kan je volgen op deze Instagram-account, maar ze heeft er tevens een tweede waar je haar schilderwerk kan volgen.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X