Drie te ontdekken hedendaagse kunstenaars uit Essaouira, Marokko

Net terug van een rondreis door Zuid-Marokko. We gingen niet speciaal op zoek naar kunst, laat staan hedendaagse kunstenaars, voor een keer mochten natuur en rust primeren. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, zo blijkt. Door toevallige ontmoetingen en ontdekkingen werd een deel van onze reis dan toch met kunst gevuld.

Nu, als je in Marokko Essaouira aandoet kan je er moeilijk om heen, dat wist ik uit voorgaande bezoeken. De Medina van de stad bulkt van kunstgalerijen waar je van de ene op de andere ontdekking stuit. Essaouira is dan ook een gezegende plek voor hedendaagse kunstenaars, en evenzeer voor de kunstliefhebber -al neemt Marrakesh deze rol in sneltempo over, maar daarover mee in een volgend artikel.

In galerij Damgaard, de grootste van de stad, kan je alleszins de meest in gang zijnde hedendaagse kunstenaars ontdekken. Twee ervan zijn uitgegroeid tot ware sterren, die je ook in de kleinere galerijen doorheen de Medina kan terugvinden. We waren alleszins uitermate gecharmeerd.

Ghalem Elfatihi

Niet makkelijk om meer informatie te bekomen over de Marokkaanse kunstenaars. Deze Ghelem Elfatihi viel me echter onmiddellijk op bij het binnentreden van Galerie Damgaard. Een fris kleurpalet vergezelt er een drukke symboliek, die op het eerste zicht naïef kan ogen, maar ik kon me niet van de indruk ontdoen dat deze drukte beantwoordt aan een strenge, misschien cosmologische orde die zich slechts mits enige moeite, met kleine teugen laat ontcijferen.

Ik betrapte me op een brede glimlach bij het aanschouwen van zijn werk. Dat overkomt me maar zelden, maar het deed deugd…

(werk van Ghalem Elfatihi in de Riad Chakir, Essaouira)

(werk van Ghalem Elfatihi in galerie Damgaard, foto: TheArtCouch)

(werk van Ghalem Elfatihi in galerie Damgaard, foto: TheArtCouch)

Saïd Ouarzaz

De autodidact Saïd Ouarzaz is misschien de échte ster in Essaouira op dit ogenblik. In 1996 ontdekt door Galerie Damgaard, sindsdien is zijn werk te zien in nagenoeg alle galerijtjes van Essaouira, groot of klein. Zijn werk is spontaan maar beheerst, duidelijk schatplichtig aan het abstract-expressionisme ware het niet dat vaak op geheel verrassende wijze figuratieve elementen uit de ogenschijnlijke chaos ontspruiten.

Foto’s doen zelden recht aan de beleving van een kunstwerk, dat is zeker bij Saïd het geval.

 

 

Mohammed Tifardine

In een smal, duister steegje waar zelden toeristen langskomen valt ons oog op een werk dat achteloos aan de deuropening van een onooglijk klein en duister atelier plaats heeft gevat. We gaan binnen en worden verwelkomd door de innemende caligrafist Mohammed Tifardine, die schitterende werken maakt op basis van een spreuk die hem inspireert. Deze spreuken komen van alle richten, van Jean-Jacques Rousseau tot Einstein, Khalil Gibran tot Socrates. De spreuken tovert hij om tot vaak complexe, maar steeds elegante composities waarin de spreuken op allerlei manieren herhaald worden, als in een mantra.

Het resultaat is razend boeiend. We aarzelen niet lang en stappen naar buiten met een Socrates: “La chute n’est pas un échec, l’échec est de rester là où on est tombé“.

 

Benieuwd naar meer? Blijf ons volgen om op de hoogte te blijven!

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X