Existentialisme en schilderkunst, ontdek de kunst van Levan Songulashvili

Net als vele kunstenaars vormt het werk van de filosoof-schrijver-dichter-pianist Levan Songulashvili een existentiële zoektocht naar de essentie van de mens. Maar bij hem lijkt het bijna mystieke proporties aan te nemen. Het feit dat hij op zijn zes jaar al Bijbelse en mythologische taferelen kon tekenen zal hierbij wellicht geholpen hebben. Zijn portretten noemt hij psychologisch, in de zin dat ze willen vetrekken van de innerlijke belevingswereld van een persoon, om uit te komen tot universele symbolen.

Het zijn in zijn ogen geen portretten, maar “bruggen die uitnodigen tot een dialoog met de kijker”. Dit heb ik wel meer kunstenaars horen zeggen, maar gezien het resultaat ben ik geneigd hem als een meester te zien op dat vlak. Ook zijn ander werk is overigens van deze zoektocht doordrongen.

Hij aarzelt alleszins niet om thematisch drastisch van richting te veranderen. Zo maakte hij sinds 2016 een reeks over… kwallen. Hoe deze diertjes zich verhouden tot de existentiële levensvragen van Levan is me eerlijk gezegd ongekend, maar het resultaat is in esthetische zin alleszins de moeite.

“I am always in search of new forms and a new conception of painting”, zo zegt hij. “This process looks like a never-ending quest for an answer. I am familiar with a state, after self-reflection an irrational impulse urges me to find water in a desert, which would then lead me to an ocean”.

Een kunstenaar om te volgen.

levan4

levan5

levan3

levan2

levan1

levan_the-jellyfish-1612x1891 levan-songulashvili-1-1612x1895

In afwachting kan je voor meer werk alleszins een kijkje nemen op zijn website!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op