Fabre krijgt een onderhoud

In 2003 kocht het stadsbestuur van Nieuwpoort het kunstwerk ‘Searching for Utopia’ – beter bekend als de schildpad van Fabre – aan voor 325.000 euro. Dit bronzen beeld, één van de trekpleisters van het ondertussen ter ziele gedane kunstenfestival ‘Beaufort’, had vanaf het begin af te rekenen met de grillige weersomstandigheden van de Belgische kust. De combinatie van regen, wind en zeezand zorgde ervoor dat het kunstwerk oxideerde en de bronzen bovenlaag afpelde.

Na verschillende herstellingswerken is er eindelijk een du(u)r(zam)e oplossing in de maak. Het gespecialiseerde bedrijf Art Casting uit Oudenaarde voorziet de binnenkant van het kustwerk van een epoxylaag. Vervolgens wordt de bestaande bronslaag vervangen door bladgoud, dat veel weerbestendiger is.  Het kostenplaatje is niet gering, maar voor 115.000 euro krijgt het schepencollege van Nieuwpoort wel de garantie dat het werk de volgende 20 tot 25 jaar geen hoofdbrekens meer zal bezorgen.

Na de behandeling  keert de schildpad niet meer terug naar zijn oorspronkelijke locatie. Het kunstwerk wordt op een sokkel geplaatst -spelende kinderen klommen immers vaak op het kunstwerk en richtten zo extra schade aan – en krijgt in de buurt van het cultureel centrum Ysara een tweede leven met zicht op de vuurtoren.

 

Author: Yves Joris

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X