Vijf fascinerende voorbeelden van hyperrealistische kunst (#1)

Opvallend toch hoeveel hedendaagse kunstenaars zich toeleggen op hyper-realisme. Niet dat ze daarom zomaar een foto nadoen, veel van de jongere kunstenaars proberen alleszins een extra toets mee te geven aan hun beeld. In de zomermaanden gaan we op zoek naar de meest frappante voorbeelden hiervan. Geniet alvast van de eerste reeks:

Gottfried Helnwein

Wellicht de meest bekende hyperrealist in deze reeks, al was het maar om zijn album covers van de Scorpions en Rammstein. Het is nochtans met een werk van een dood meisje met haar hoofd op een schotel, Life not Worth Living uit 1979, dat werd gebruikt in een artikel over een pediater-seriemoordenaar, dat de naam van de Oostenrijkse kunstenaar definitief werd gevestigd. Zijn thema’s zijn steeds wat edgy, van kindermoord tot de holocaust, zelfs zijn portretten van bekende personen hebben iets oncomfortabels.

Robin Eley

Misschien komt het door zijn roots, een Oostenrijkse vader, een Chinese moeder, opgegroeid in Australië, dat alles met een Brits geboortecertificaat, vast staat dat er een hele mix van invloeden schuilt in het werk van Eley. Als om nog een extra laag complexiteit toe te voegen aan zijn werk, wikkelt hij zijn modellen systematisch in doorschijnend plastic wikkelt, als reflectie over de staat van isolement waarin de moderne mens vertoeft, het plastic “is something you can see through, but not feel through”.

Mike Dargas

Gustavo Silva Nunez

De Venezolaan Nunez creëert beelden van badende mensen. Op zich niets speciaals, maar herbekijk het even nader: hij portretteert zichzelf ook in de werken, terwijl hij de werken aan het maken is. Dus mocht je eraan twijfelen: de kunstenaar in beeld is evengoed geschilderd!

Claudia Bicen

Van een heel andere orde is het werk van de Brits-Amerikaanse Bicen, die twee jaar lang rusthuizen bezocht om er diepgaande, emotionele gesprekken te voeren met mensen aan de rand van de dood. Ze praatte er met hen over wat ze menen betekend te hebben in hun leven, en de spijt die er al dan niet mee gepaard gaat. Van negen onder hen maakte ze portretten in potlood, met de merkwaardige eigenschap dat ze flarden uit de gesprekken met de bejaarden in hun T-shirt gegraveerd heeft. Realistischer kan het niet. Maar, in haar eigen woorden:


Benieuwd naar meer? Blijf ons volgen om meer voorbeelden te ontdekken!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. Zeker in deze context is het werk van Diederik Boyen te vermelden. Een Belgische schilder met atelier in Portugal.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X