Fietsen en kunst in de Leiestreek

Terwijl de regen op dit moment weer met bakken uit de lucht valt en de eerste donderslagen zich aankondigen, een culturele fietstocht in de kijker zetten getuigt van een sterk overdreven optimisme.

Voor de vijfde maal organiseren het Museum Dhondt-Dhaenens, het Museum van Deinze en de Leiestreek en het Raveelmuseum de Biënnale van de Schilderkunst.  Yoknapatawpha, een fictieve plek gecreëerd door de Amerikaanse schrijver William Faulker, vormt de rode draad van de tentoonstelling. Onder deze noemer onderzoeken de drie organiserende musea diverse kunstenaarsoeuvres aan de hand van de reis als artistieke houding. Het kan hierbij gaan om fysieke verplaatsingen (migraties van kunstenaars, meestal naar toonaangevende centra zoals New-York), de vaststelling dat de hedendaagse kunstscène fundamenteel geglobaliseerd is (aandacht voor kunstenaars uit andere continenten), maar ook metaforisch waarbij de reis als mentale attitude geldt en aanleiding geeft tot een imaginaire wereld (bijvoorbeeld een groot deel van James Ensors oeuvre). Roger Raveel verwoordde het als volgt: “Het doet er niet toe waar ik werk. Overal is alles het waard om geschilderd te worden”. In feite waren ze digital nomads avant la lettre.

De tentoonstelling loopt nog tot 25 september in bovenvermelde musea. In het Raveelmuseum kan men zelfs terecht tot 9 oktober.

Op de website van Reisroutes.be vind je een korte fietstocht van 25 km die leidt langs het Museum Dhondt-Dhaenens en het Museum van Deinze en de Leiestreek. Best even wachten tot de zon van de partij is.

 

 

Author: Yves Joris

Share This Post On

1 Comment

  1. Toevallig hier (véééél te laat) terecht gekomen. Spijtig! Want zag er wel een interessante tentoonstelling uit. 🙂

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X