Focus op een kunstwerk: Basquiats ‘Pyro’

Jean-Michel lived like a flame. He burned really bright. Then the fire went out. But the embers are still hot, ” liet Fred Bathwaite ooit optekenen in de biografie van Jean-Michel Basquiat uit 1996. Hij had evengoed Neil Young kunnen citeren: “it’s better to burn out, than to fade away“.

Vast staat dat Basquiat de kunstliefhebbers blijft fascineren, zelfs zo’n 30 jaar na zijn overlijden. Misschien komt dit wel door zijn turbulente leven, dat tot de verbeelding van menigeen zal spreken, maar ongetwijfeld komt het ook door de intrinsieke kwaliteit van zijn werk, dat zich tamaloos in ons collectieve onderbewuste lijkt vast te nestelen.

Onlangs werd bij Sotheby’s het werk Pyro van Basquiat verkocht voor iets minder dan £10 miljoen. Werk van Basquiat haalt wel regelmatiger dergelijke prijzen, en dit is zeker niet zijn meest bekende werk. Maar het is wel emblematisch voor zijn kunstpraktijk, en het laat op een spectaculaire manier de thema’s die de kern van zijn kunst vormen op jouw netvlies los: grootstedelijke chaos, graffiti-achtige figuren gecombineerd met een Afrikaans aanvoelende iconografie. In het werk Pyro ligt het allemaal vervat.

Mocht jij de anonieme koper zijn zal je het allemaal al weten, hopelijk. Maar mocht dit niet het geval zijn, geniet hier alvast van de analyse van het werk door Sotheby’s:

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X