Focus op een meesterwerk: Francis Bacons Pope uit Tanger

Er blijven slechts zes werken over uit Francis Bacons periode in Tanger, een nochtans cruciale stap in de evolutie van diens werk. De meesten zitten in privécollecties, eentje in de Palais des Beaux Arts in Brussel. Een laatste behoort toe aan het Brooklyn Museum, dat het op 14 november op een veiling bij Sotheby’s verkoopt.

Het werk van Bacon is steeds nauw verwant met gebeurtenissen uit zijn persoonlijk leven. Dat is al zeker het geval voor de reeks uit Tangiers, een stad waar hij een jaar lang verbleef omdat zijn grote liefde Peter Lacy er verbleef. Het was een moeilijke, tumultueuze, wellicht gewelddadige relatie, zo merk je uit de werken die hij in die periode maakte. Sowieso staat macht een centraal thema in Bacons oeuvre, een nasleep van de moeilijke relatie die hij met zijn vader onderhield.

Mocht je geïnteresseerd zijn hopen we dat jouw spaarpot goed gevuld is. De schatting ervan beloopt zo’n 6 tot 8 miljoen Dollar. Wie nog aan het sparen is kan zich alvast troosten met de interessante analyse van Sotheby’s expert Grégoire Billault over het werk. Een interessante duik in een stukje kunstgeschiedenis:

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X