Focus op een kunstwerk: Francis Newton Souza’s herwerking van ‘Susanna and the elders’

Sommig verhalen, al zeker van het Oud Testament, hebben een rijk verleden in de kunstgeschiedenis. Ze worden, helaas misschien, zelden nog opgepikt door hedendaagse kunstenaars. Vreemd, gezien de rijkdom aan symbolen en allegorische spanning waar ze toe uitnodigen.

Het lijkt nog vreemder dan dat een Indische kunstenaar zich geroepen voelt om een verhaal uit het Oude Testament in een nieuw jasje te steken. Francis Newton Souza’s herwerking van het verhaal van Susanna mag alleszins tellen als poging hiertoe. Voor wie het verhaal niet kent, en in het kort: Susanna werd aangerand door twee oudere mannen. Nadat ze de aanranding kon afslaan beschuldigden de twee oude mannen haar publiekelijk van ontucht. Ze werden echter ontmaskerd omdat hun verhalen helemaal niet overeen kwamen. Hashtag Metoo anno eeuwen voor Christus.

Dat de in 2002 overleden Indische kunstenaar Christelijke thema’s uitkoos mag misschien verbazen, maar hij kwam uit een heel strenge Rooms-Katholieke familie uit Mumbai. Dat hij uiteindelijk in progressieve kunstmilieus in Goa terechtkwam, verklaart misschien hoe kritisch hij uiteindelijk de religieuze thema’s in beeld bracht.

Zo ook met zijn heel specifieke aanpak van het verhaal van Susanna. Tegelijk een aanklacht tegen de macht van de clerus, en de hypocrisie die er vaak mee gepaard gaat (niet steeds of automatisch, voor alle duidelijkheid), als tegen de mishandeling van de vrouw. Zijn boodschap was overduidelijk universeel, zo blijkt uit bepaalde effecten die in zijn schilderij sluipen. Er schuilen overigens nog wel meer, soms verrassende invloeden in het werk. Referenties naar Picasso’s Afrikaanse maskers, en inspiratie voor kunstenaars als Basquiat.

‘Art brut’, zeer zeker, maar nog zo actueel.

Het werk wordt op 10 juni geveild bij Sotheby’s Modern and Contemporary South Asian Art in Londen. Of je nu biedt of niet, geniet zeker van hun analyse van het werk:

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X