Focus op een meesterwerk: Alice Neels ‘Guy’s Aunt’

Kan je aan de hand van kleur en vorm de diepere psychologische lagen van een model ontginnen? Mocht iemand dit kunnen, dan wel Alice Neel, die in haar portretten ook thema’s als identiteit, geslacht en zelfs politiek aankaartte, om uiteindelijk, als geheel, tot een intrigerend en eigentijds portret te komen van de stad waarin ze woonde: New York.

Een mooi voorbeeld hiervan is het portret Guy’s Aunt uit 1965.

Misschien komt dit voort uit haar eigen depressie, ingeleid door het overlijden van haar eerste kind en het het feit dat haar man haar na dit overlijden achterliet. Niettemin werd ze in haat portretten tevens beïnvloed door oude meesters als Rembrandt, Titiaan en Goya, maar dan van de impressionisten. Al zal je daar slechts op een meta-niveau sporen van kunnen ontwaren, zoals het gebruik van stoelen in haar portretten.

Ze bleef tot het eind experimenteren met deze elementen, al bleef ze helemaal een eigen stempel drukken, een eigen stijl, die lang erna nog nagalmt.

Het werk werd eind vorig jaar bij Sotheby’s verkocht voor 495,000$, een goed stik boven de waardering. Naar goede gewoonte maakte Sotheby’s een analyse van het werk, in kunsthistorisch perspectief. Het loont steeds de moeite, ontdek even mee:

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X