Focus op een meesterwerk: Edvard Munchs ‘Standing nude’

Het verhaal gaat dat Picasso en Edvard Munch ooit een discussie hadden over welke invloed fotografie had op de schilderkunst. Picasso was van mening dat fotografie de schilderkunst irrelevant maakte (‘schilderkunst is dood’ is een stelling die wel meermaals voorkomt in de kunstgeschiedenis). Munch was het er niet mee eens, en antwoordde dat fotografie enkel de schilderkunst zou vervangen wanneer we camera’s tot de hemel of tot de hel konden meenemen. Een mooie definitie van de schilderkunst…

Niettemin was Munch zelf een enorme gebruiker van het medium fotografie, die hij vaak als grondstof gebruikte voor zijn schilderwerken. Al zal het je nauwelijks opvallen bij het bestuderen van zijn werk.

Een mooi voorbeeld van dit proces is zijn Standing nude. Vertrekkende van een foto creëert hij in zijn schilderij een ander beeld, meer intimistisch, emotierijker, als spiegel voor de specifieke periode uit zijn eigen, persoonlijke leven, waar hij zich na de horror van de Wereldoorlog terugtrok op het platteland en een meer huiselijk, intiem leven ging leiden.

Fotografie heeft de schilderkunst zeker niet gedood, misschien maakt het het ook nu nog juist springlevend en relevant…

Ontdek even mee waarom dit meesterwerk hiervan getuigt:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op