Focus op een meesterwerk: Le rêve van Henri Rousseau

Zijn werk werd tijdens zijn leven op veel hoongelach onthaald, niet in het minst omdat hij nooit een academische opvoeding heeft genoten. Het werd als naïef en primitief bestempeld. Maar dit gaf hem juist tot de ontwikkeling van een eigen, heel rijke stijl, ongeremd door enig academische keurslijf. Het bracht hem bij leven ook de bewondering op van een weliswaar kleine groep kenners, van Guillaume Apollinaire, Picasso en de galerist Ambroise Vollard. In tijden van volop opkomend modernisme was het ook onontkomelijk dat zijn werk een hele generatie aan jonge, opkomende kunstenaars zou beïnvloeden, en zijn werk uiteindelijk aan de wieg zou staan van het surrealisme als kunststroming.

Een mooi voorbeeld hiervan is het werk Le Rêve (de droom), dat hij enkele maanden voor zijn dood afwerkte. Hij portretteert er een Poolse minnares uit zijn jeugd, Yadwigha, temidden van een uitbundig oerwoud vol dieren, vreemde ogen en buitenproportionele planten, wijzend naar de tijger en de slangenbezweerder in het maanlicht. De rijke symboliek en het veelvoud aan vreemde details in het schilderij laat de kijker nog steeds met meer vragen achter dan antwoorden. De enige uitleg die Rousseau zelf bood over het werk, in een brief aan kunstcriticus André Dupont, was dat het een afbeelding was van een vrouw die in een fauteuil in Parijs in slaap viel, en droomde van een fluitspeler in de jungle. Een beetje mager qua uitleg, maar kunst is soms genietbaarder zonder uitleg…

Le rêve is ook relevant in kunsthistorisch perspectief, niet enkel als voortzetting van een traditie, hoe vernieuwend het werk ook is, maar tevens omwille van de blijvende invloed dat het heeft gehad op de kunstenaars nadien. Om dit ten volle te begrijpen loont het de moeite om 12 minuten te besteden aan deze video van The Art Assignment. Ontdek even mee:

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X