Focus op een meesterwerk: Picabia’s ‘Médéa’

Eind jaren ’20 van de vorige eeuw begon de Franse kunstenaar Picabia aan zijn reeks transparanten. Een complexe reeks, waarin hij heel delicaat verschillende tekeningen over elkaar verfde in een op het eerste zicht chaotisch kluwen van lijnen en vormen. Het is pas door het werk in je te laten opnemen, er zorgvuldig de details van te bestuderen, dat de virtuositeit ervan wordt tevoorschijn komt.

“Picabia devoted himself to the study of transparency in painting. Through the juxtaposition of colour and transparent shapes, the picture essentially expressed the sense of a third dimension, without the help of perspective. Prolific in his work, Picabia belongs to the genre of artist that owns the perfect piece of equipment: a tireless imagination”, aldus Marcel Duchamp.

Médéa vormt in deze reeks wellicht het hoogtepunt, misschien omdat het het enige werk is uit de reeks waar het centrale thema -de mythe van Jason en Médéa- het duidelijkst wordt uitgebeeld. Wellicht ook omdat Picabia heel wat elementen heeft overgenomen van zijn grote voorbeeld, de Italiaanse Renaissanceschilder Botticelli. Verneem welke precies in deze mooie analyse die Sotheby’s maakte van het meesterwerk, die er in oktober vorig jaar werd geveild. Ter info: het werk werd uiteindelijk voor 2,6M€ geveild, een stevig stuk boven de inschattingen.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X