Focus op een meesterwerk: Robert Rauschenbergs ‘Erased Willem de Kooning’

Het is misschien de meest gedurfde daad in de moderne kunstgeschiedenis, naast, misschien, het tentoonstellen van een urinoir. In 1953 was Robert Rauschenberg, toen nog relatief onbekend in de kunstwereld, bezig met een reeks waarin hij zijn eigen tekeningen wegwiste. Dat was wat makkelijk, vond hij, gezien zijn onbekendheid had het geen echte betekenis om zijn eigen werk op deze manier te ‘ontdoen’ van kunst.

Dus besliste hij maar om een van de meest bekende kunstenaars uit de tijd op te zoeken, met het voorstel om een van zijn doeken weg te wissen. We kunnen ons slechts de verbazing voorstellen van Willem de Kooning wanneer een onbekende kunstenaar bij hem aanklopt met dit aanbod. Rauschenberg was daar wellicht op voorzien, hij had een fles Jack Daniels mee. Of dit laatste de beslissing van Willem heeft beïnvloed weten we niet, al hebben we zo’n vermoeden, vast staat dat hij het Robert knap lastig heeft gemaakt: in plaats van een minderwaardig werk aan te bieden voor de gelegenheid, wat elke beroemde kunstenaar wellicht zou doen, besliste hij om hem een werk te geven dat ‘hij zou missen’.

Het tekent de Kooning wel, die het idee niet genegen was, om toch het concept te verstaan en te omarmen. Maar terug: de inbreng van Jack Daniels hierin is niet eenduidig in te schatten. In ieder geval is het bijzonder genietbaar om Robert Rauschenberg zelf het hele verhaal op een luchtige manier te horen vertellen, 45 jaar na de gebeurtenis. Geniet even mee:

Author: The ArtCouch

Share This Post On

1 Comment

  1. Raar genoeg bezit ik een werk van Rauschenberg zelf waarvan delen vervagen of verkleuren deels. Onverkoopbaar.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X