Focus op een werk: Juncture van Jenny Saville

The history of art has been dominated by men, living in ivory towers, seeing women as sexual objects. I paint women as most women see themselves.

The quote is van de kunstenares Jenny Saville, door sommige kenners gezien als een van de beste portrettist van haar generatie. Op 5 maart werd haar 3 meter hoge werk Juncture uit 1994 geveild bij Sotheby’s, voor een slordige 5,44M£. Niet onaardig voor een nog levende kunstenaar.

In ieder geval een mooie gelegenheid om even stil te staan bij het werk, en het belang ervan voor de hedendaagse kunst. Het is volgens de experte van Sotheby’s misschien wel voor het eerst dat een vrouw zo’n uitgediept, eerlijk en compromisloos beeld schetst van het vrouwenlichaam, in casu haar eigen lichaam. Het is verleidelijk een vergelijking te maken met sommige naakten van Lucian Freud, maar de manier waarop een man naar een vrouwenlichaam kijkt is wezenlijk anders dan hoe een vrouw ernaar kijkt, hoe ze het interpreteert. Er schuilt schoonheid in elk lichaam, lijkt wel haar boodschap, ondanks, of misschien juist door alle imperfecties die erin vervat zitten.

Maar het merkwaardigste is wellicht de afmeting van het werk. Door haar lichaam op een doek van drie meter hoog te projecteren creëert ze een bedwelmende, voor de een misschien wat ongemakkelijke, voor de ander ongetwijfeld overweldigende intimiteit met de kijker. Niet enkel omwille van de uitspatting van verf op het doek, maar mede door de pure schoonheid die erin vervat zit.

Mark Rothko zei ooit dat de beste afstand tussen een werk en een kijker 45 centimeter bedraagt. Ik heb zelf nog nooit voor Juncture gestaan, maar zo te oordelen kan ik hem zeker voor dit werk enkel maar gelijk geven.

Ontdek even mee:


Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X