Fotograaf Guido Van den Troost : “Alles kan me inspireren”

Een fietser, een verdorde bloem, restjes verf op een schoteltje: van bijna alles wat hem omringt kan Guido Van den Troost een boeiende foto maken. Voor hem geen melige zonsondergangen of kiekjes op een tropisch strand. Geef hem een gevonden sigarettenpeuk en hij maakt er -net als de beroemde fotograaf Irving Penn- een boeiend fotobeeld van.

Hij is een groot bewonderaar van de donkere, mysterieuze foto’s van Dirk Braekman en van de Duitse Joachim Schmid, die vond dat er al genoeg foto’s gemaakt waren en die gewoon oude foto’s verzamelde, recycleerde en er 96 boekjes van maakte,die nu alleen voor goedgevulde beurzen toegankelijk zijn.

Op zijn allereerste tentoonstelling in het CC Asse kunnen de bezoekers zijn ietwat bevreemdende foto’s van bevroren bloemen ontdekken in een gedempt kleurenpalet. Maar omdat Van den Troost al een leven lang verslaafd is aan “oorverdovende middelen”, zoals hij het zelf uitdrukt en uren lang door platenwinkels struinde op zoek naar kunstige platenhoezen, heeft hij deze tentoonstelling ook opgevat als een hommage aan deze winkels, met foto’s die precies dezelfde afmetingen hebben als die van een LP. Ze hangen bij elkaar in de vorm van een vierkant, maar hebben stuk voor stuk andere onderwerpen. Zo kan elke bezoeker er zijn eigen verhaal van maken, zijn persoonlijke puzzel.

Bij zijn tentoonstelling stelde de fotograaf een fotoboek samen, met ‘flitsverhalen’ van Monika Macken.

Hoe hij zal evolueren weet Guido Van den Troost zelf nog niet precies. Maaar hij beschouwt ‘experimenteerdrift’ als een term die perfect zou passen bij zijn fotografische stijl.

“Passioneel” zouden we hier aan willen toevoegen, passioneel, gedreven en boordevol nieuwe ideeën.

 

De tentoonstelling Guido Van den Troost “33T + Bloem” vindt plaats in het Foyer cultuurzaal Oud Gasthuis Huinegem 2-4-Asse van 11 januari tot 4 februari 2018.

 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

1 Comment

  1. Goed zo, Monika

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X