Fotografie, het blijft een kunst op zich… ontdek Harry Gruyaert bij Gallery Fifty One

Wat krijg je als een kunstenaar oorspronkelijk cineast wou worden zich toelegt op fotografie? Een unieke behandeling van het medium, zo blijkt, een zeer eigengereide esthetiek. Het werk van Harry Gruyaert vormt hier een mooi voorbeeld van. Zijn beelden lijken vaak lukraak getrokken, toch vormen ze steevast oogstrelende composities, stand stills waarin vanalles plaatsvindt, zelfs wanneer er geen mens te zien is.

In zijn werk zijn het vooral de kleurpaletten die opvallen. Ze vormen ‘autonome elementen die structuur en diepte geven aan de compositie’. Niet enkel dat, maar in de verschillende landen waar hij zijn foto’s trok laat hij de eigenheid van deze landen niet zozeer zien doorheen de personen of de objecten op de foto, maar wel door de kleuren die hij laat primeren. De kleuren definiëren de identiteit van de landen, al is dit een persoonlijke visie, uiteraard. Dat maakt zijn werk dan ook gevoelig, impressionistisch bijna… Merkwaardig ook: Gruyaert beweert geen verhaal te willen vertellen, geen boodschap, geen ‘opnames van de realiteit’, geen zoektocht naar de psychologie achter zijn onderwerpen. Dat interesseert hem niet. Nochtans bulken zijn foto’s van verhalen. Elkeen ervan lijkt me wel de samenvatting van een verhaal, van een film misschien. Maar dat ligt aan de kijker om daarmee om te gaan.

Goed nieuws voor de fans, mezelf incluis, van 11 februari tot 8 april is een overzicht van zijn werk te zien op de tentoonstelling ‘It’s not about cars’ bij Galerij Fifty One in Antwerpen. De titel van de tentoonstelling -in combinatie met de foto die als cover gebruikt wordt- is toonaangevend voor zijn kunst: de auto op de foto, zelfs al is die prominent aanwezig, is niet het onderwerp ervan. It’s the colour, stupid!

Wat Gruyaert alleszins aantoont is dat fotografie als kunstvorm nog lang niet dood is…

gruyaert9

 

De foto’s hieronder zijn een persoonlijke selectie, niet noodzakelijk wat je te zien zal krijgen op de tentoonstelling bij Fifty-One. Meer info over de tentoonstelling vind je overigens op de website van Fifty-One, klik hier!

(alle foto’s © Harry Gruyaert)

 

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X