Francis Alÿs en Hilde Teerlinck vertegenwoordigen Vlaanderen op de Biënnale van Venetië 2022

Vorige week vrijdag selecteerde een jury in opdracht van het Departement Cultuur, Jeugd en Media curator Hilde Teerlinck en kunstenaar Francis Alÿs om Vlaanderen te vertegenwoordigen in het Belgisch paviljoen op de Biënnale van Venetië voor beeldende kunsten in 2022.

Het geselecteerde voorstel van Hilde Teerlinck en Francis Alÿs overtuigde de jury door een concept met nieuw en bestaand werk rondom het sleutelwerk ‘Haram Football’. Francis Alÿs is een kunstenaar die persoonlijke ervaringen via een unieke beeldtaal in kunst kan vertalen. Dit is tevens één van de terugkerende thema’s in het persoonlijke onderzoek van de curator. De thema’s van Francis Alÿs zijn universeel en actueel, vertaald in een beeldtaal die politiek is en tegelijk toegankelijk voor iedereen. Door in extreme en radicale omstandigheden te werken, stelt Francis Alÿs existentiële vragen, in het geval van ‘Haram Football’ over de onzekerheid van het bestaan en de verbeeldings- en veerkracht van de mens. In 2016, tijdens zijn verblijf aan het front van Mosul, schreef Francis Alÿs in zijn notitieboek:

Is het de taak van de kunstenaar om wat verborgen is te onthullen zonder dit specifiek te benoemen, zoals Akam me ooit vertelde? Of is het juist onze taak om een ander perspectief te bieden op een bepaalde situatie – in plaats van de wereld te veranderen – de wereld uit te dagen? Kunst kan een ruimte scheppen van hoop midden in een hopeloze situatie. Paradoxaal genoeg kan soms enkel de absurditeit van de artistieke praktijk opnieuw betekenis geven aan een situatie waar bijna alle logica verdwenen is.

Francis Alÿs gaat op een indrukwekkende manier om met geschiedenis, actualiteit en locatie, zowel bij de creatie als de presentatie. De jury kijkt met vertrouwen uit naar een sterke presentatie in de gebalde, geconcentreerde ruimte van het Belgisch paviljoen.

Jury

De jury bestaat uit Frank Benijts, Hicham Khalidi, Zeynep Kubat, Jozefien Van Beek en Sofie Van de Velde. Dirk De Wit modereerde de beraadslaging en Stan Van Pelt was secretaris. Omdat twee juryleden uit de eerste selectieronde, Devrim Bayar en Els Wuyts, professionele banden hadden met telkens één kandidaat, werd in overleg met het departement beslist dat ze zich terugtrokken uit het verdere verloop van de jurering.

De voltallige jury selecteerde op 28 februari 2020 zes curatoren die een voorstel uitwerkten met volgende criteria: een sterk inhoudelijk concept dat bijdraagt aan de internationale kunsten en zijn discours, dat gelaagd én leesbaar is, en dat relevant is als bijdrage in het Belgisch paviljoen.


Francis Alÿs staat met stip op nummer één in onze lijst van meest invloedrijke hedendaagse kunstenaars in België. Klik hier voor meer info!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X