Een zeldzame blik in de leefwereld van Frida Kahlo

Het blijft een vreemd verhaal. Bij het overlijden van Frieda Kahlo besloot haar man, Diego Rivera, om al haar eigendommen achter slot en grendel op te bergen in een aantal kamers van hun huis – de blauwe kamers, waar ze zo dol op was en die ze als een soort klein museum inrichtte ter ere van haar geliefde Mexico.

De kamers bleven 50 jaar gesloten. Pas dan konden onderzoekers ze openen, en de schat aan informatie die ze inhielden ontdekken. De talrijke jurken uiteraard, zo belangrijk voor Kahlo, en zo beladen met symboliek, juwelen, brieven, en meer dan 600 foto’s. Deze zeer persoonlijke objecten allerhande boden een onverhoopte kans om de leefwereld van Kahlo, en haar invloeden als kunstenaar, beter te begrijpen en dieper te verkennen.

Deze leefwereld is nu te ontdekken in het de Young museum in San Francisco. Het kreeg als titel Frida Kahlo: Appearances Can Be Deceiving, een mooie verwijzing naar de dubbelzinnigheid waar veel van haar werk mee bezield is, niet in het minst de dubbelzinnigheid van haar eigen afkomst, als product van een Duitse vader en een Mexicaanse moeder. Ook de locatie van de expo, San Francisco, heeft een bijzondere betekenis gehad in het leven van Kahlo. Het was onder meer de plek waar ze hertrouwde met Diego Ribera.

Voor je het vraagt: deze heeft vooralsnog zijn deuren niet gesloten. Dus mocht je in de buurt zijn en je wilt je verdiepen in het leven en werk van deze fascinerende kunstenaar, aarzel niet om je bezoek in te plannen. Maar mocht je niet in de buurt zijn biedt deze reportage van het museum alleszins een beetje soelaas. Geniet even mee:


De expo Frida Kahlo: Appearances Can Be Deceiving. loopt van 25 september tot 7 februari in het De Youngmuseum, San Francisco. Klik hier voor alle info

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X