Geweld en schoonheid in het werk van Imran Quershi

Hoe moet het zijn voor een kunstenaar om te leven in een land waar geweld zo alledaags, banaal is geworden. Een van de belangrijkste Pakistaanse hedendaagse kunstenaars, Imran Qureshi, maakte er zijn voornaamste onderwerp van in zijn kunst. Leven en dood, geweld en schoonheid, agressie en rust, abstractie en figuratie, Qureshi houdt sowieso van tegengestelden. Met zijn kunst wil hij het probleem van geweld in zijn land aankaarten, al geeft hij in het interview hieronder aan dat hij hiermee ook alle geweld wil veroordelen, zelfs klimaatverandering ziet hij als een vorm van geweld.

De eerste indruk uit zijn grotere schilderwerken is er dan ook een van een enorme uitspatting van bloed. Gewelddadig. Grandioos. Maar wie naar de details kijkt ontdekt een toenemende mate van verfijndheid. Niet voor niets staat de man eerst en vooral bekend om de ancestrale miniatuurschilderijen uit zijn land nieuw leven in te blazen – in 2017 hield hij nog een tentoonstelling met enkel miniaturen in Londen. De bloemen in de details staan voor het leven, net als het waterblauw dat hij in sommige werken gebruikt. Niets is verloren, zo lijkt hij te willen zeggen, zelfs in een wereld vol geweld is er reden tot hoop. Zelfs in afschuw schuilt schoonheid…

Naast zijn schilderijen en miniaturen staat hij overigens ook bekend om zijn in situ installaties. Zijn And they still seek the traces of blood, bijvoorbeeld, een enorme hoop bloedkleurig verfrommeld papier dat er vanop uit ziet als een enorme hoop lillend vlees. In het begin liet hij de bezoekers erdoorheen lopen, het geluid van de voetstappen op het papier liet een nog grotere angstaanjagende indruk na naar het schijnt.

qureshi-9

qureshi1

qureshi6
qureshi101

qureshi11

qureshi_-_and_they_still_seek_the_traces_of_blood

qureshi__where_the_shadows_are_so_deep-_the_curve_barbican-_photo_tristan_fewings_getty_images_1__large

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X