Grote kunstcollecties (#7): Gerald L. Lennard

Er bestaan verschillende soorten kunstverzamelaars. Je kan een bepaalde kunststijl vooropzetten, of een bepaalde periode. Je kan in diepte de werken van specifieke kunstenaars verzamelen, of enkel de topwerken ervan in de collectie opnemen. Andere verzamelaars werken dan weer rond specifieke thema’s.

Dat was zeker het geval bij Gerald L. Lennard, die in de werken die hij verzamelde op zoek ging naar het menselijk drama, naar diepere psychologische inzichten achter de praktijk van de kunstenaar. Al kan dat ook verschillende richtingen uitgaan. Zo kunnen de twee monumentale werken van Philip Gaston aan de ingang van zijn appartement ook gezien worden als een reactie op de straatprotesten en demonstraties uit die tijd, maar hier ook is er een psychologische weg afgelegd vooraleer de kunstenaar zijn visie vertaalde in deze beelden.

Het uitgangspunt leidde alleszins tot een verzameling die tot de verbeelding spreekt, met hier een (onmisbare) Bacon, daar een (merkwaardige) Auerbach of een (bloedmooie) De Kooninck. Homogeen in zijn centrale thema, de collectie biedt een bijzondere inkijk in de beweegredenen van kunstenaars om te doen wat ze doen…

Ontdek even mee:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X